„Támogassa
A lényeg

Ismét a gyalogosoké a pesti alsó rakpart hétvégente

18/06/2023 09:56

| Szerző: Klubrádió

Szombaton megnyitották a pesti alsó rakpartot a Lánchíd és az Erzsébet híd között, ami a nyári hétvégéken ismét korzóként és köztérként fog funkcionálni. A nyitóhétvégén kiállítással, zenével és gyerekprogrammal várták az érdeklődőket.

A szezonnyitó sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, az elmúlt években a budapestiek már megszokhatták, hogy hétvégente a gyalogosoké és a kerékpárosoké a pesti alsó rakpart. Hozzátette: ezen a nyáron nemcsak sétálni lehet majd a rakparton, hanem a 150 éves Budapest örökségéről is szóló programokkal, vendéglátással, kiállításokkal várják az érdeklődőket.

Erre példaként említette, hogy a 2-es villamos alatt lévő muzeális viadukt területe, amely korábban vendéglátás színhelye volt, most ismét megnyílik a nagyközönség előtt.

A főpolgármester kiemelte, hogy a pesti alsó rakpart tervezése folyamatban van, civil szervezetekkel együttműködve azon dolgoznak, hogy fokozatosan megváltozzon a funkciója. Tervezik, hogy ezen a nyáron nemcsak hétvégékre, hanem hosszabb időre is birtokba vehetik majd a gyalogosok és a kerékpárosok a rakpartot, de ezzel kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések.

A Főkert jóvoltából több mint száz növény, valamint árnyékolók, gyerekzóna, grillezők és pihenőhelyek várják majd a városlakókat.

Koronavírus - A hétvégére a gyalogosoké és kerékpárosok?
 
Pesti rakpart
 
Budapest, 2020. május 16. Kerékpárosok és gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton 2020. május 16-án. A rakpartot május 16-án hajnalban zárták le a gépjárműforgalom elől, a zárás feloldása másnap 23 óra körül várható. A rakpart használata során a koronavírus-járvány miatt meghozott általános szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani, például a bicikliseknek 10 km/h-ás a megengedett legnagyobb sebesség. MTI/Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

(Via Telex)