„Köszönjük,
Reggeli gyors

Az agyunkban élő, egymással folyamatosan beszélő olasz házaspár

24/01/2023 13:36

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Fontos felfedezést tettek magyar agykutatók, akik egy új kommunikációs útvonalra bukkantak az agyban. Hogy pontosan miről is van szó, arról egyikük, Acsády László beszélt a Reggeli gyorsban.

2023. január 24. Reggeli gyors - részlet 2023.01.24. Acsády László
08:20
00:00

Az egyik legfontosabb nemzetközi tudományos szaklapban, a Nature Neuroscience-ben is megjelent annak a magyar neurobiológus csapatnak a felfedezése (Kísérleti Orvostudományi Intézet Hádinger Nóra és Acsády László), amely az egész agyunkat beborító agykéreg és a szilva nagyságú talamusz viszonyát kutatja. Acsády László a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy a két terület nagyon különös kapcsolatban áll egymással, és ahhoz a sztereotíp olasz házaspárhoz hasonlította őket, akik folyamatosan kommunikálnak egymással, még éjszaka is. Ez az állandó kommunikáció teszi lehetővé minden gondolkodásunkat, érzésünket és cselekedetünket.

Acsády László
 
Acsády László
 

 

Tehát a talamusz "beszélget" az agykéreggel, ezeket idegpályák viszik, és az agykéreg is beszél a talamusszal. Ahogy mondta, "különös feladatmegosztás van közöttük, a talamusz hozza a híreket, tényeket, és a két beszélgetésből lesz a vélemény, és amikor kiderült, "mi a helyzet", végül az agykéreg kiadja a parancsot, hogy mit csináljunk.

Ebben a "házban" azonban sok-sok párhuzamos "szoba" is van, tehát sok "házaspár" él ott: az egyik az érzékeléssel foglalkozik, a másik a gondolkodással, a harmadik a cselekedet kivitelezésével, és mostanáig úgy gondolták, hogy ennek a beszélgetésnek az alapelvei hasonlóak minden szobában. A magyar agykutatók felfedezésének a lényege, hogy ők most találtak egy új kommunikációs pályát, ahogy az agykéreg beszél a talamusszal.  Azon az agyterületen, amely a legfejlettebb gondolkodásért felelős, a homloklebenyben, "alapvetően eltér, ahogy az agykéreg beszél a talamusszal, mint az agykéreg többi területén".

Ez az eltérés abban más, hogy amikor az agykéreg kiküld egy fontos információt a talamusznak, akkor egy erős gátlósejtcsoportot is aktiválni fog. "Ebben a nagyon fontos kommunikációs csatornában van egy gátlás: tehát sokkal differenciáltabb az az információ, amit a gondolkodással kapcsolatos pálya küld a talamusznak, mint az agy többi területén".

Különféle zavarokról esett szó, amelyek ezekben a kommunikációs csatornákban idegrendszeri betegségeket okoznak: "Ha az egyik partner elkezd "ritmikusan kiabálni", az a Parkinson kor tünetét okozza, a remegést. Ha felborul az egyensúly, epilepsziás roham lép fel. Ha a szobák közötti kommunikáció zavarodik meg, az a skizofrénia, sorolta, milyen területeket érint a téma.

A műsorban még arról is szót ejtettek, hogy milyen feltételek tudnak működtetni a kutatóműhelyek, és hogy milyen EU-s támogatást szereztek, ami nyugodt feltételeket teremtett a kutatáshoz.

Reggeli gyors/interjú Dr. Acsády Lászlóval
2023.01.24., kedd 7:35
Riporter: Dési János