„Klubrádió
A lényeg

Ritka neurológia betegséggel került korházba Putyin korábbi főtanácsadója

1/08/2022 13:56

| Szerző: Klubrádió

Ritka neurológiai betegséggel kezelik Anatolij Csubajszt, Vlagyimir Putyin kevés olyan tanácsadójának egyikét, aki az ukrajnai háború ellen tiltakozva lemondott a posztjáról.

Csubajsz vasárnap került kórházba, ahol a Guillain-Barré szindróma tüneteivel kezelik. Ez egy olyan autoimmun betegség, amiben a szervezet immunrendszere a szervezet idegsejtjeit kezdi támadni – írta a 444.

Kszenia Szobcsak orosz újságíró Avodtya Szmirnovától, Csubajsz feleségétől, úgy értesült, hogy a betegség tünetei váratlanul jelentkeztek, amikor Csubajsz végtagjai hirtelen elzsibbadtak.

Szobcsak beszámolója szerint a meg nem nevezett nyugati országban tartózkodó Csubajsz lakhelyét, ahol hirtelen rosszul lett, vegyvédelmi ruhás szakemberek vizsgálták át.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi is történt Csubajsszal. Az olasz La Repubblica értesülései szerint jelenleg Szardínián tartózkodik. Hirtelen megbetegedése felkeltette a gyanút, hogy a Kreml állhat annak háttérben. Az utóbbi években volt már rá példa, hogy az orosz felsővezetés több politikai ellenfelét is próbálta megmérgezni. Szergej Szkripalt, a brit hírszerzéshez átállt titkos ügynököt Salisburyben idegméreggel próbálta meggyilkolni két orosz ügynök 2018 márciusában. Ugyanezt a mérget vetették be Alekszej Navalnij ellenzéki vezetővel szemben is Szibériában. 2015-ben egy másik ellenzéki vezetőt, Vlagyimir Kara-Murzát is mérgezéses tünetekkel szállították kórházba, 2006-ban pedig Alekszander Litvinyenkóval, egy másik átállt FSZB-ügynökkel végeztek radioaktív polóniummal.

Csubajszt a kilencvenes évek óta Putyin szövetségeseként tartották számon. A Szovjetunió végnapjain a piaci átalakítások egyik vezetője volt, Jelcin elnöksége alatt pedig pénzügyminiszterként szolgált. A hatalomváltáskor Putyin mellé állt, és évekig az orosz állami áramtermelő óriásvállalatot vezette, majd a nanotechnológiai fejlesztéseket koordinálta. Korábban több nyugati pénzügyi nagyvállalat is alkalmazta tanácsadóként, legutóbb pedig Vlagyimir Putyin nemzetközi klímanagykövete volt. Informális szerepe azonban jóval túlmutatott ezen a tisztségén.