„Klubrádió
A lényeg

Strasbourg: Az orosz állam ölethette meg Litvinyenkót

21/09/2021 11:34

| Szerző: Klubrádió

A tizennégy éve folyó per végén az orosz államot tette felelőssé Alekszandr Litvinyenko halálában az Emberi Jogok Európai Bírósága – írta az Euronews. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori tisztjét 2006-ben ölték meg egy polóniummal mérgezett teával - írja a Telex.

London két egykori – szerinte – orosz titkosügynököt, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt vádolta a gyilkossággal, kiadatásukat azonban Oroszország megtagadta

Litvinyenko azután vált széles körben ismertté, hogy 1998 őszén társaival együtt egy sajtótájékoztatón közölte: arra kapott utasítást, az FSZB-től – amelynek vezetését nem sokkal korábban az akkor még kevéssé ismert Vlagyimir Putyin vett át – hogy ölje meg Borisz Berezovszkijt

Litvinyenko ellen a sajtótájékoztató után több eljárás indult, volt, amiben felmentették, de újabb ügyek elé nézett, 2000-ben végül az Egyesült Királyságba szökött.

Kovtunnal és Lugovojjal 2006 novemberében találkozott, nem sokkal később rosszul lett. Leukémiához hasonló tüneteket mutatott, végül azonban fény derült arra, hogy polóniummal mérgezték meg.

Moszkva visszautasítja, hogy érintett lenne a gyilkosságban – ahogyan későbbi novicsokos gyilkossági kísérletekben is. 

A strasbourgi ítélet értelmében Marina Litvinyenko 100 ezer euró kártérítésre jogosult – írta a Komerszant.ru.

A bíróság szerint az orosz fél nem tudta meggyőzően cáfolni a brit hatóságok bizonyítékait.