„Klubrádió
Hetes Stúdió

Az Adriától Minszkig a Hetes stúdióban

22/08/2020 13:55

| Szerző: Klubrádió/szg

A járvány miatt most adták át az Alkotmány utcában a trianoni évfordulós emlékhelyet – Pótó János történészt kérdeztük. Ligeti Miklóssal, a Transparency jogi igazgatójával Szijjártó Péter külügyminiszter luxushajós nyaralásáról beszéltünk. Szasa Filipenko belorusz írót kérdezte Csernyánszky Judit. Családi dráma, gyerekrablás Debrecenből külföldre – Józsa Márta riportja. Ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2020. augusztus 22. Hetes Stúdió (2020. augusztus 22., szombat 15:00)
106:17
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A járvány miatt június 4-e helyett most adták át a Nemzeti összetartozás Emlékhelyét Trianon 100. évfordulójára. Az emlékmű földalatti, az Alkotmány utca torkolatától a Honvéd utca kereszteződéséig tart, száz méter hosszú, négy méter széles rámpa. Négy méter mélyen van egy meghasadt gránittömb, öröklánggal. Oldalfalakon az 1913-ban a Magyar Királysághoz tartozó összes település neve. Mi mondható el róla? Pótó János történész válaszolt. 

A tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely látványterve
 
A Steindl Imre Program által közreadott, a trianoni békediktátum századik évfordulójára, a Kossuth tér közelébe tervezett Nemzeti Összetartozás Emlékhely (részletének) látványterve. Fotó: MTI/Steindl Imre Program
 
 


Okozott némi felzúdulást a külügyminiszter hajókázása egy olyan nagyvállalkozó jachtján, aki sorra nyeri a kormánytól a milliárdos megrendeléseket, de más szempontból nézve ez tekinthető magától értetődőnek is egy olyan rendszerben, ahol a kegyként kapott jövedelem egy szűk elit közös használatba kapott tulajdona is lehet. Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját kérdeztük.

Belorusz 2020 augusztusa: egy előre látható választási csalás után egy mindenkit meglepő tüntetési hullám, amelynek leverésével Lukasenko Moszkvának is bizonyítani akar. Szasa Filipenko belorusz íróval beszélgetünk, szerinte az elnök illegitim módon erőszakkal tartja fenn a hatalmát és nincs jogalapja ahhoz, hogy az alkotmány módosításáról intézkedjen. Szasa Filipenko neve fiatal kora ellenére külföldön sem ismeretlen, tucatnyi nyelvre lefordították regényeit, többek között magyarra is. Csernyánszky Judit interjúja.

 
Tömegtüntetés Minszkben Lukasenko ellen 2020. augusztus 16-án (kép: Homoatrox/Wikimedia Commons)
 


Két debreceni kisgyereket rabolt el külföldi édesapjuk, a rendőrség pedig nem keresi őket. A hatóságok először ugyan kiadták az elfogatási parancsot az apa ellen, de ezt rövid idő után vissza is vonták. A gyerekeket irataik nélkül sikerült külföldre szöktetni, pillanatnyilag nem tudni, merre vannak. A két országban zajló válóper családjogi vonatkozásai bonyolultak, azt viszont aligha vitatja valaki, hogy a gyerekrablás akkor sem tekinthető törvényes családegyesítő módszernek, ha az apának bármiben igaza lenne, nem is beszélve az anyának és a gyerekeknek okozott traumáról. Józsa Márta riportját hallhatták. 

A második órában Ónody-Molnár Dórával és Rab Lászlóval beszéltük meg a hét legfontosabb eseményeit.

Hetes Stúdió
2020. augusztus 22., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor