„Klubrádió
Esti gyors

Antall József fia rendszeresen megy fényűző utakra közpénzből

31/05/2021 22:10

| Szerző: Klubrádió

Évek óta járja a világ luxushoteljeit Antall Péter, Antall József néhai miniszterelnök fia, aki a javarészt közpénzből bonyolított kirándulásokon az édesapjáról elnevezett szervezet vezetőjeként vesz részt. Erről a Direkt36 oknyomozó lap írt, amelynek kérdéseire a Miniszterelnökség azt válaszolta, vizsgálatot indít a költések ügyében. A cikkben feltártakról az írás szerzője, Wirth Zsuzsanna beszélt a Klubrádióban.

2021. május 31. Esti gyors-részlet / Interjú, Wirth Zsuzsanna - 2021.05.31.
09:21
00:00

Sorozatban szervezett, kifejezetten drága szállások foglalásával külföldi utakat az Antall József Tudásközpont (AJTK), amelyeken az alapítvány vezetője, Antall Péter is rendszeresen részt vett. A szervezet első embere a rendszerváltás utáni első magyar kormányt vezető néhai Antall József kisebbik fia, akinek utazásairól a Direkt36 írt cikket.

Az oknyomozó újságírói központ információi szerint az AJTK által bonyolított utazásokra évente több tízmillió forint ment el, és időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak. A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében. 2019-ben az USA legmagasabb felhőkarcolói közül kettőben is megszálltak az AJTK utazó delegációi.

A Direkt36 szerint azonban nemcsak a luxushotelekre költött pénz vet fel kérdéseket, miután a birtokukba került dokumentumokon egy sor más szokatlan költés is szerepel. Például a Tudásközpont 2017-ben szerződést kötött, a lap szerint egy zavaros hátterű céggel, amelynek 6,5 millió forintot fizettek ki egy tanulmány elkészítéséért.

Átadták az Antall József-díjat
 
 Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója beszédet mond az Antall József-díj átadásán az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. április 18-án. Az elismerést Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője kapta. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
 

A 2009-ben felállított AJTK-nak, amely konferenciákat szervez, ösztöndíjat ad, kutatói tanulmányköteteket ír, illetve fordít, a 2010-es évek elején még csak évi néhány tízmilliós központi költségvetési támogatás jutott, 2019-ben pedig már 848,5 millió forint.

A Direkt36 az AJTK költései kapcsán megkereste Miniszterelnökséget is, amely a lap kérdéseire azt válaszolta, vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt.

Az oknyomozó lap érdeklődésére az AJTK az utazásokról többek közt azt írta, hogy azok szervezése során mindig a „beszerzési és gazdálkodási szabályzatnak megfelelően” jártak el, és többször előfordult, hogy a szállásfoglalást a meghívó partnerintézmény intézte és fizette.

A Direkt36 arról is írt, hogy Antall Péter juttatásai a Tudásközpontnál eltöltött időszakban meredeken emelkedtek: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben – ekkori a legutolsó ismert juttatása – már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.

A Direkt36 cikkének szerzőjével készített interjút a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Wirth Zsuzsannával
2021. május 31., hétfő 18.15
riporter: Dési János