„Klubrádió

Amikor Hungária szól az MR-vizsgálaton

8/09/2019 10:27

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Fenntartható és élhető egészségügy. Ez volt az Y témája, amiben két fiatal és az innovációtól nem visszariadó egészségügyi dolgozó beszélt arról, mivel lehet javítani a helyzeten akár anyagi befektetés nélkül is.

2019. szeptember 05. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. szeptember 05., csütörtök 15:00)
48:20
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

A csütörtöki Y két vendége, Völgyesi Tilda radiográfus és dr. Tordas Dániel gyermekorvos bár az egészségügy különböző területén dolgozik, egy közös bennük: ötleteikkel mindketten arra törekszenek, hogy a betegellátást ésszerűbbé és emberségesebbé tegyék, tapasztalataik pedig azt mutatják, hogy ezzel mind a páciensek, mind a dolgozók jól járnak.

Tordas Dániel egy petíciót indított, amelyet már több mint 10 ezren írtak alá. Ezzel az iskolai igazolásokra vonatkozó jogszabály megváltoztatását akarja elérni. Az iskolák (habár viszonylag nagy mozgásterük lenne) előszeretettel tolják az igazolások kérdését a háziorvosokra, pedig alapos indokkal a szülők jelzése alapján is hiányozhatnának a gyerekek.

A fontos családi események mellett ráadásul Tordas Dániel szerint sok olyan betegség is van, amivel a háziorvos nem nagyon tud mit kezdeni. Miért ne igazolhatna ezért például egy hasmenés miatti hiányzást a szülő? Az orvos elmondása szerint idejének 30-40 százalékát teszi ki az igazolások kiállítása. Ennyivel is kevésbé tud a beteg gyerekekre koncentrálni.

Völgyesi Tilda, a műsor másik vendége két éve dolgozik radiográfusként. Munkába állása után hamar találkozott az egészségügy problémáival. És bár szerinte is van, amit a dolgozók maguk nem tudnak megoldani, ugyanakkor a saját szintjén igyekszik jobbítani mind a betegek és a saját közérzetén.

"Eddig négy betegem halála miatt sírtam, a többi tízezer más miatt volt"  –  mondta Tilda mosolyogva a stúdióban. Ahogy az a TedX-videójából  is kiderül, ő elsősorban az egyének szemléletén szeretne változtatni. Ehhez pedig nem fél szokatlan módszerekhez nyúlni: egy MR-vizsgálat közben például a Hungária Csavard fel a szőnyeget! c. slágerét énekelte egy kisfiúnak, akit így a korábbiaktól eltérően nem kellett elaltatni.

Az adásból az is kiderült, mit hiányol a két egészségügyi dolgozó az egyetemi felkészítésből és megtanították-e nekik, hogyan közöljék valakivel gyógyíthatatlan betegségének tényét.

A dr. Tordas Dániel által indított kezdeményezésről bővebb információt az alábbi oldalon talál, illetve az azon található linken alá is írhatja a petíciót.

Az adás visszahallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotify-on.

Y - Generációs műsor
2019.09.05. 15:00
Műsorvezető: Galavits Partik