„Klubrádió

Amikor beüt a kapunyitási krízis

15/12/2019 16:54

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Nem mindenkinek adatik meg a húszas éveinek felhőtlen élvezete: egyre több fiatal szenved az úgynevezett kapunyitási krízisről – de mit takar a kifejezés, elfogadott-e a létezése a pszichológiában és kiket veszélyeztet a leginkább? Két pszichológus volt a csütörtöki Y vendége.

2019. december 12. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. december 12., csütörtök 15:00)
46:39
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik Szerkesztők: Árva Brigitta

Az életközepi válság mellett ma már egyre többet lehet hallani az úgynevezett quarter life crisisról, vagyis a kapunyitási krízisről. Nem pánik – szögezte le ezt Tóth Rebeka pszichológus. A pánik szerinte szlenges megfogalmazás, krízisként beszélni erről viszont már „pszichológusosabb”.

Simon Zoltán szerint a kapunyitási krízis és az életközepi válság olyan értelemben pszichológiai fogalmak, hogy mindkettőt jól lehet kutatni. Sőt, már Sigmund Freud és Carl Gustav Jung is foglalkozott már ezekkel a kérdésekkel.

 
Tóth Rebeka és Simon Zoltán az Y-ban (fotó: Klubrádió)
 
 


A saját önálló élet kialakításával lehet összefüggésbe hozni a kapunyitási krízist – mondta el Tóth Rebeka. Simon Zoltán pedig azt hangsúlyozta, hogy minden eset egyedi, csak éppen könnyű ráhúzni egy fogalmat. Példaként említette, hogy a húszas éveik közepén lediplomázók tipikus egzisztencialista kérdésekkel találkozhatnak az egyetem után, ami előidézhet egy krízist.

Az adásból egyebek mellett kiderült, mit ajánl a két pszichológus azoknak, akik a kapunyitási krízis jeleit tapasztalják magukon és hogy segítheti a válságban lévő fiatalokat a környezetük.

Az adás visszahallgatható a fenti lejátszás gombra kattintva, illetve Spotify-on.

Y - Galavits Patrik generációs műsora
2019. december 12., csütörtök 15:00