„Hírek
Útszélen

Ami a Holdról látszik

18/06/2022 09:11

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Az is az okos megoldások közé tartozik, hogy ha nincs elég szakképzett óvónő bent az intézményben sem, akkor is jöhet a jól bevált megoldás. Mondjuk csak egyikük szakember, a másik meg legjobb esetben alkalmas a gyerekek felvigyázásában.

2022. június 16. Útszélen (2022. június 16., csütörtök 15:00)
45:30
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Egy óvónő gondolatait olvasom a kisbuszban meghalt kislány kapcsán arról, hogy ami történt, az rendszerhiba. Az van ugyanis, hogy az önkormányzatok egy része sikeresen pályázott ugyan iskolabuszra – persze a sokszor ekézett Unió forrásaiból -  de arra már egyáltalán nincs lehetőség, hogy ezeken a járműveken szakképzett emberek kísérjék a gyerekeket. Tehát megoldják okosban. Mondjuk akár egy közmunkással. Aki tud ugyan buszt vezetni, de arra nem kapott semmilyen képzést, hogy több gyermekkel, állandóan változó létszámmal milyen szabályok érvényesek. Neki a KRESZ-t tiszte betartani. Nem is tehetne mást egyedül, nem figyelheti egyszerre az utat és mondjuk a síró, vagy verekedő gyerekeket. És nem mondhatja, hogy kísérő nélkül nem indul el, mert akkor elveszíti a munkáját. Ahogy az is az okos megoldások közé tartozik, hogy ha nincs elég szakképzett óvónő bent az intézményben sem, akkor is jöhet a jól bevált megoldás. Mondjuk csak egyikük szakember, a másik meg legjobb esetben alkalmas a gyerekek felvigyázásában.

Aztán érkezett a bejegyzéshez egy komment is, ami úgy szól:

"A még rosszul működő demokratikus országokban is – mint mondjuk Mali vagy Ecuador - ilyen esetben nem az érintett miniszter mond le azonnali hatállyal, hanem az egész kormány. A miniszterelnök pedig arrafelé bízik benne, hogy a büntetőjogi felelősség nem fog megállni vele szemben.” Igaz, ezeket az országokat nem Holdról nézik, talán nem fénylenek ennyire. Bizonyára az sem tűnik fel odafentről, hogy még véget sem ért az idei tanév, és már több ezer óvodai és iskolai álláshirdetést lehet látni. Sokan attól félnek, hogy nem lehet elindítani sok helyütt az oktatást ősszel, mert nem csak a klasszikus hiányszakmákból, mondjuk matek- vagy fizikatanárból van hiány, hanem például általános iskolai tanítóból is. Sőt, igazgatóból is. Orbán Viktor megemelt fizetése lehet, hogy nem látszik még a Holdról, de az is tény, hogy egyetlen havi béréből több mint tizenöt tanárt lehetne kifizetni. Azzal a bizonyos 312 ezer bruttóval. Aminek a nettója pont elég egy albérletre. Persze, hogy ez demagógia. De nem én kezdtem. Csak osztottam-szoroztam. A Holdról ugyanis – gondolom én – nem látni le az út szélére. De ha csak így egyszerűen körülnézünk, látunk bizony sötét, baljós árnyakat.

A műsor tartalmából:

Hogyan építsünk igazságosabb és egyenlőbb jövőt Magyarországon a választási eredmény után? A Közélet Iskolája nyári egyetemet szervez a témában.

ÉS:

Magyarországon minden 245 szobor, emléktábla közül egyetlen egyen jelenik valamilyen módon a roma tematika. Tehát a legnagyobb kisebbség lényegében nincs jelen köztereken.

Józsa Márta vendégei: Fernengel Ágnes, a Közélet iskolája igazgatója

Molnár István Gábor, az Eötvös Társaság elnöke

Fejős László, a Tom Lantos Intézet munkatársa