„Klubrádió
Reggeli gyors

Ahol idősnek nem jó lenni, ott fiatalnak sem

13/10/2021 12:35

| Szerző: Klubrádió

A francia Natixis bank legfrissebb tanulmánya szerint – ahol 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták és hasonlították össze – Magyarország a 33. helyen végzett, mögöttünk olyan országok vannak, mint India, Chile vagy Brazília. Hazánk a régió országai közül csaknem mindegyik vizsgált mutató alapján a legutolsó helyet foglalja el. A Reggeli gyors vendége Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke volt.

2021. október 13. Reggeli gyors / részlet, Hegyesiné Orsós Éva (21.10.13.)
07:27
00:00

Ez a francia kutatás hét éve végzi el ezt a felmérést, és sajnos tisztán látszik, hogy Magyarország évről-évre rosszabb adatokat produkál, mint a környező országok. Míg más országok bizonyos területeken (egészségügyi helyzet, makrogazdasági adatok, környezet állapot, jövedelmi viszonyok) javítani tudtak, addig hazánk minden évben tartósan alulteljesített – mondta Hegyesiné Orsós Éva

Hegyesiné Orsós Éva
 

Aggasztóak a statisztikai adatok, mert ha például megnézzük, hogy 2010-ben a nyugdíjcélú kiadások a GDP 9,7 %-át tették ki, és ez 2020-ra 7,2 %-ra csökkent, vagy ha azt vesszük, hogy 2015 és 2020 között a bérek 69,3 %-ot emelkedtek, és a nyugdíjak 15,2 %-ot, akkor ebből lehet következtetni a jövedelmi viszonyokra. Ahol idősnek nem jó lenni, ott fiatalnak sem – tette hozzá a nyugdíjas szövetség elnöke.

Az öngondoskodás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) látszik az egyetlen megoldásnak a nyugdíjas éveink megkönnyítésére.

Egyrészről eltörölték a nyugdíjplafont, azaz aki eddig jól keresett, az hihetetlen jó nyugdíjakat fog kapni, másrészről – mivel a nyugdíjcélú megtakarításokat másra használta fel a kormányzat, – nagyon sokan azt mondják, hogy minek tegyenek félre, majd azt is biztosan elveszik. Ez a morális válság nem segíti az önkéntes megtakarításokat, az emberek nem bíznak a rendszerben – véli Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke.

(Címlapi kép: MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Hegyesiné Orsós Évával
2021.10.13., szerda 7:33
Riporter: Para-Kovács Imre