„Klubrádió
A lényeg

Aggasztó a nyugdíjasaink helyzete, és a tendencia csak romlani látszik

12/10/2021 09:30

| Szerző: Klubrádió

A francia Natixis bank legfrissebb tanulmánya szerint - ahol 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták és hasonlították össze - Magyarország nyugdíjasainak nem túl fényes a helyzetük, és ez csak egyre romlik. 

Az éves rendszerességgel megjelenő, Global Retirement Index nevű kutatás négy fő szempontot vesz sorra:
– az egyes országok egészségügyi helyzetét,
– bizonyos makrogazdasági adatokat (pl. infláció),
a környezet állapotát (pl. levegőminőség),
– valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokat. 

Magyarország a régió országai közül csaknem mindegyik vizsgált mutató alapján a legutolsó helyet foglalja el – írja a hvg.hu.

Kiváltképp rossz a helyzet az egészségindex és az életminőség-index alapján, de sereghajtók vagyunk az időskori pénzügyekben is. Az „anyagi jólét-index” (ország jövedelmi viszonyait, például a jövedelemegyenlőtlenségeket mérő) az egyetlen, amelyben sikerült megelőznünk egy szomszédunkat, Szlovákiát.

A kutatásban részt vevő 44 ország közül a harmincharmadikak vagyunk: mögöttünk olyan országok vannak, mint India, Chile vagy Brazília. Ausztria, vagy akár Szlovénia és Csehország szintjét egyelőre csak távlati célként tűzhetjük ki magunk elé, de ez a cél messze van.

A nyugdíjrendszer távlati romlásából is kiindulva az öngondoskodás (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla) látszik egyetlen megoldásnak a nyugdíjas éveink megkönnyítésére – írja a lap.