„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz 14. havi nyugdíjat is ígért

29/01/2021 12:40

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán Viktor kormányzása alatt megháromszorozódott a nyugdíjas-szegénység. Legutóbb 13. havi nyugdíjról volt szó, de úgy, hogy idén csak a negyedét folyósítják.

2021. január 28. Reggeli gyors - részlet 21.01.28. Hegyesiné Orsós Éva
07:00
00:00

Elkezdik kifizetni az úgynevezett 13. havi nyugdíj egy részét, pontosabban a negyedét. Ugyanis azt vállalta a kormány, hogy 4 év alatt vezeti be a plusz nyugdíjat –kérdés, hogy a Fidesz kormányoz-e addig-, tehát erre az évre egy heti emelés jut. Akinek 80 ezer forint a járandósága, az 20 ezret, akinek 800 ezer, az 200 ezret kap. És itt a baj.

Hegyesiné Orsós Éva, az „Életet az éveknek” Szövetség elnöke elmondta, hogy az elmúlt négy évben nagyon megnőtt a „gazdag” nyugdíjasok száma. Közben megháromszorozódott a Fidesz kormányzása alatt a nyugdíjas-szegénység. Csak az utóbbi egy évben 72 ezer ember csúszott a szegénységi küszöb alá. Nyílik az olló.

A kormány kimutatásai szerint csökken a kisnyugdíjasok száma. Igen, csökken, mert meghalnak – szembesített a tényekkel Hegyesiné Orsós Éva.  Tudomásul kell venni, hogy a pénz befolyásolja az életkilátásokat. Ételt, gyógyszert kell venni.

Míg a bérek emelkedtek, a nyugdíjak leszakadtak. Az Orbán-kormány csak az inflációval számol a nyugdíjemelésnél, mellesleg azt mindig alultervezi. A korábban alkalmazott, úgynevezett svájci indexálás igazságosabb volt, vagy ahhoz kellene visszatérni, vagy valami hasonló megoldást találni. Erre próbálják rávenni a kormányt a nyugdíjasok érdekeit védő szervezetek. Egyelőre kevés sikerrel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2021.01.28. 06:00
Műsorvezető: Para Kovács Imre