„Klubrádió
A lényeg

Petíciót indít az LMP az igazságosabb nyugdíjemelésért

16/01/2021 11:47

| Szerzők: MTIKlubrádó

Az LMP petíciót indít a nyugdíjak igazságosabb, az inflációt meghaladó emelése érdekében - jelentette be Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke.

    

Az LMP-s politikus azt mondta, az elmúlt tíz évben az idősek jelentős része elszegényedett a Fidesz politikája miatt; csak tavaly 72 ezer nyugdíjas "csúszott szegénysorba".

    Hozzátette: 600 ezer idős magyar kap 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, a minimálnyugdíj pedig továbbra is 28 500 forint.

    Schmuck Erzsébet szerint az idősek elszegényedése összefügg azzal, hogy a kormány mindössze az inflációkövetést vállalta a nyugdíjak esetében, de "ott is trükközik", hiszen tudatosan alul tervezi az infláció mértékét és csak év végén korrigál.

    A politikus szégyennek nevezte, hogy a nyugdíjasoknak - a törvény szerint - járó pénzt egész évben ingyen használja a kormány.

    Szerinte a további elszegényedést úgy lehetne kezelni, hogy az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban emelik.

    Az LMP azt követeli, hogy a kormány vizsgálja felül a nyugdíjemelés gyakorlatát és nyújtson be az Országgyűlésnek olyan törvényjavaslatot, amely megállítja a nyugdíjastársadalom további szétszakadását, és biztosítja az idősek tisztességes megélhetését.

    "Arra buzdítunk mindenkit, hogy aki elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjastársadalomban meglévő jövedelmi különbségek drámai mértékű növekedését és felháborítónak tartja, hogy a kormány egész évben ingyen használja a nyugdíjasoknak járó pénz egy részét, az írja alá a petícióinkat" - fogalmazott Schmuck Erzsébet.