„Klubrádió
Esti gyors

Acsarkodik egymással az ellenzék, gyorsan fogy a civilek türelme

29/07/2019 21:18

| Szerző: Klubrádió

Nem hagyják a civilek, hogy a pártok önös érdekből tönkretegyék az előválasztás intézményét a IX. kerületben. A ferencvárosi ellenzéki pártoknak ezért két napjuk sincs, hogy megállapodjanak az előválasztás feltételeiben, ha azt akarják, hogy annak lebonyolításában részt vegyen a főolgármester-jelölti előválasztást is koordináló Civil Választási Bizottság – mondta a testület elnöke, Magyar György.

2019. július 29. Esti gyors-részlet/Interjú Magyar Györggyel (19.07.29.)
04:51
00:00
Sajnos az ellenzéki pártok tovább acsarkodnak egymással Ferencvárosban, ezért nem sikerült a helyi előválasztás feltételéül szabott közös politikai nyilatkozatot aláírni. Ha ez a következő pár napban, azaz július 31-ig sem sikerül, akkor a voksolás lebonyolítását vállaló Civil Választási Bizottság hátralép, mert hajlandó tudomásul venni, hogy mások pártérdekből tönkretegyék az előválasztás gyönyörű szép intézményét, ünneprendjét – mondta a Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke.

A hiányzó politikai nyilatkozat lényege, hogy a voksolás nyertese és vesztese is tudomásul veszi az eredményt, és nem indul a másik ellen az őszi önkormányzati választáson. Ebben már megvan a konszenzus. A másik lényeges pont, amiben meg kellene állapodni, hogy kik induljanak az egyéni képviselői helyekért, és hogyan nézzen ki a közös ellenzéki lista. Erről még vitatkozik a két jelölt, Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina, valamint támogatóik.

Jancsó Andreát az MSZP, a DK, a Momentum és a Jobbik támogatja, Baranyi Krisztinát az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és Gegesy Ferenc – utóbbi 1990 és 2010 között, húsz évig volt a kerület vezetője az SZDSZ színeiben.

 
Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea Katalin
 

Magyar György, a júniusi főpolgármester-jelölti előválasztást is lebonyolító testület vezetője hangsúlyozta, miközben a pártok egymással vitáznak, az előválasztás technikai feltételei adottak, a Civil Választási Bizottság készen áll. Információi szerint az előválasztást az ellenzéki pártok mindenképpen meg akarják tartani, de hogy mi lesz a közös nyilatkozattal, arról nem tud nyilatkozni. Ha a megállapodás elmarad, akkor a lebonyolítás a pártokra marad, a civilek nem szeretnének a huzakodáshoz asszisztálni – tette hozzá.

A fővárosban már csak Ferencvárosban nem lehet tudni, ki lesz az ellenzéki polgármesterjelölt az októberi önkormányzati választáson. Az előválasztás időpontjáról július 29-én, hétfőn azt közölték, azt egy héttel elhalasztják az eredeti tervekhez képest, mivel Áder János államfő a várakozásokhoz képest egy héttel későbbre, október 13-ra írta ki a választásokat.

Az Atv.hu azt írta, Magyar György szerint a tervek arról szólnak hogy augusztus 5-én kezdődik majd a jelölés, és azt követően 12-e és 16-a között bonyolítják le a sátrakban a ferencvárosi polgármesteri előválasztást.

Esti gyors/Interjú Magyar Györggyel
2019. július 29., hétfő 18.40
riporter: Lampé Ágnes