„Klubrádió
Reggeli gyors

Völner-Schadl per: "A vesztegetett nem jobb, mint a vesztegető"

17/05/2023 10:08

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Völner-Schadl-ügy keddi tárgyalásán szóba került egy, a pénzmozgásokat követő táblázat, amelyben több alkalommal is szerepel a V.P. monogram. Horváth Csaba László, a 24.hu újságírója azt is érthetetlennek tartja, miért védekezhet szabad lábon Völner Pál, hiszen az egykori államtitkárnak Schadl Györgyhöz hasonlóan megvan minden forrása ha szökést, rejtőzést fontolgat, illetve, ha megpróbálná befolyásolni a tanúkat.

2023. május 17. Reggeli gyors - részlet 23.05.17. Csaba László
11:54
00:00

Ahogy arrólkorábban a Klubrádió is beszámolt, letartóztatásban marad Schadl György. A végrehajtói kamara korábbi elnöke a keddi tárgyaláson minden ellene felhozott vádat tagadott.

Schadl korábban amiatt is panaszkodott, hogy nem kapja meg kamarai fizetését, és egyetemi docensként sem fér hozzá. "Ettől ő nem szegényedett el, nyilván vannak tartalékai" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Horváth Csaba László. A 24.hu munkatársa – aki behatóan foglalkozott az üggyel – hozzátette, az bíróság aggodalma emiatt is megalapozott, hogy szabadlábra helyezve Schadl esetleg elmenekül, vagy adott esetben megpróbálja befolyásolni a tanúkat és a vádlottakat.

Annál érthetetlenebbnek tartja, hogy az ügyben ugyancsak vádlott Völner Pál esetében miért védekezhet szabadlábon, hiszen a az Igazságügyi Minisztérium államtitkára ugyncsak rendelkezik forrásokkal. "Nem világos, hogy a vesztegetett fél miért lenne jobb a vesztegetőnél" – tette hozzá.

A keddi tárgyalással kapcsolatban érdekességként emelte ki Horváth, hogy a Schadl György egyik "jobbkeze" által vezetett – a különböző pénzmozgásokat követő – táblázatban több kifizetés mellett szerepelt a monogram: V.P. A bíróság észlelte ezt, de egyelőre átsiklott felette.

Schadl az előkészítő tárgyaláson még azt mondta, ez nem Völner, hanem az ügy harmadrendű vádlottja, Schadl egyik ismerőse, akinek – elismerte – valóban fizetett pénzt. A keddi tárgyaláson már azt állította nem monogramról van szó, a V.P. valójában a "vizes projekt" rövidítése, amely egy pályázatra vonatkozik. Egy víztüzemű motorra szereztek volna uniós forrásokat. Horváth megjegyezte, a két állítás éles ellentmondás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csaba Lászlóval
2023.05.17., szerda 8:12
Riporter: Para-Kovács Imre