„Klubrádió
Reggeli gyors

A vallás nem erőssége Orbánnak

28/10/2019 09:10

| Szerző: Klubrádió

A katolikus Semjén és a református Balog között inog a miniszterelnök, közben a vallást a politika eszközévé silányítja.

2019. október 28. Reggeli gyors - részlet 19.10.28. Gábor György
06:30
00:00

Vannak, akik képmutatást, szemforgatást látnak Orbán Viktor gesztusában, viselkedésében, s van, aki nevetséges és árulkodó tudatlanságot. Történt ugyanis, hogy a miniszterelnök Nick Vujicic nemzetközi hírű prédikátort, motivációs trénert fogadta, aki kezek és lábak nélkül született. Orbán letérdelt mellé imádkozni, természetesen lefotóztatta a jelenetet és a képet kitette Facebook-oldalára a következő szöveggel: Soli Deo gloria, azaz Egyedül Istené a dicsőség.

 

Gábor György vallásfilozófus mondta el a Reggeli gyorsban, hogy miért nevetséges ez és miért árulkodik tudatlanságról. A „Soli Deo gloria” egyike a római katolikus egyházzal szembeforduló reformáció legfontosabb hittételeinek. Azt jelenti, hogy a szenteket, Máriát, a pápát és az ereklyeként tisztelt emberi maradványokat nem, hanem csak egyedül Istent illeti meg a dicsőség. Ehhez képest Orbán idén is részt vett a Szent Jobb körmeneten, ami tehát a reformátusok szerint elfogadhatatlan.

Persze a kormányfő nem csak mostanában szenteskedik. Korábban jelentette ki, hogy őt az Isten keresztény magyar férfinak teremtette. A tanítás szerint Isten nem teremt keresztényeket, hanem csak pogányokat. Kereszténnyé akkor válik az ember, ha felveszi a keresztséget. Orbán a keresztény szabadság fogalmát is sajátosan értelmezi, a kereszténység védelméről szónokol, közben kiadja a keresztény katonatársát brutálisan kivégző azeri baltás gyilkost. Lelkiismereti szabadságról beszél, de két lábbal tiporna el egyházakat, kicsinyes bosszúból, visszamenőleg, elvéve tőlük még az egyházi státuszt is – sorolja Gábor György.

Orbán fejében keverednek a dolgok, kiiktatja a lelkiismeretet, röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a katolikus Semjén és a református Balog között ingadozik. Mindebből egy gátlástalan belső színlelés lesz, a politika eszközévé silányítja a vallást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook, Orbán Viktor oldala.

Reggeli gyors
2019.10.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes