„Klubrádió
Zsebenciklopédia

A szünet mint tünet

1/11/2023 16:22

| Szerző: Klubrádió

A jelenleg Szünet együttesként "működő" Tünet együttes vezetője, Szabó Réka érdekes kezdeményezést indított el, olyanokat várnak egy alkotóközösségbe, akiknek le kellett mondaniuk a hivatásukról, vagy akik ezt fontolgatják.

2023. október 26. Zsebenciklopédia (2023. október 26., csütörtök 13:00)
43:50
00:00
Műsorvezetők: Gaál Ildikó Szerkesztők: Gaál Ildikó
A Zsebenciklopédia aktuális adásának hívószava a szünet volt. Kivételesen most egy vendég érkezett a stúdióba, a 20 éven át aktív Tünet együttes alapító-vezetője Szabó Réka. Az alternatív színházak támogatásának megvonása érzékenyen érintette a Tünet együttest is, már nincs hová pályázniuk támogatásért, hogy működhessenek. 20 év után hibernálták a társulatot, melyben nemcsak színészek, táncosok és koreográfusok, de még matematikusok alkotta Tünet együttes most Szünet együttesnek nevezi magát. Nem pusztán a támogatások tavalyi megvonása vezetett ide, Szabó Réka szerint a függetlenek 2010 óta egy ellehetetlenítési folyamatban működtek. Nemcsak a pénz miatt, hanem a megbecsültségük, az alkotó munkához szükséges feltételek hiánya is döntöttek a szüneteltetés mellett.

Szabó Réka
 
Szabó Réka
 

A nehézségek és kudarcok ugyan felőrlik a művészt és az embert is, de ebben a frusztrált-fojtogató légkörben sem adják fel teljesen. Szabó Réka kis időre pihenőre vonult az utolsó nyári előadásuk után, de most egy új projektet indított el. Egy ingyenes, zárt drámacsoportba várja azok jelentkezését, akik olyan veszteséget szenvedtek, hogy kénytelenek voltak lemondani a hivatásukról, vagy most is fontolgatják ezt a döntést. Ha talál ilyen partnereket, akkor három hónap alatt együtt létrehoznak egy közösségi előadást, ezt március elején a MU színházban tervezik bemutatni. Emellett azoknak a történeteit is várja, akik a drámacsoportban ugyyan nem vesznek részt, de a témában mélyen érintettek.

 

Felengedés

 

Így lehet jelentkezni:

Írd le nekünk veszteséged történetét. Mit vesztettél/veszítenél el a hivatásoddal, és ez hogyan hatott/hat az életedre? (2000-4000 karakter) VAGY Készítsd el annak a „ravatalát”, amit elvesztettél. Fotózd le és küldd el nekünk! (Ehhez bármilyen anyagot, tárgyat, színt, feliratot, filtert felhasználhatsz, vagy akár magadat is!)
Bemutatkozó anyagaidat küldd el nekünk az beavato@tunetegyuttes.hu e-mail címre.
A jelentkezés határideje: 2023. november 12.
Legkésőbb november 17-ig minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot. A közös munka első, nyitott alkalma 2023. november 24-én pénteken 16 és 18:50 között.

További részletek itt és itt, de érdemes az adást is végighallgatni.

Zsebenciklopédia
2023. október 26. csütörtök 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Gaál Ildikó