„Klubrádió
Reggeli gyors

"A Shell csak az első volt a sorban"

28/05/2021 09:30

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A holland bíróság, a Shell ellen hozott döntése precedenst teremthet az olajipari vállalatok történetében. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szerint csak a Shell az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának 3 százalékáért felel. Ha pedig újabb, kötelezettségeket is magukban hordozó bírósági döntések születnek, bizonyosan csökkenthető lesz a vállalatok szén-dioxid-kibocsátása.

2021. május 28. Reggeli gyors - részlet 21.05.28. Fidrich Róbert
09:47
00:00

Precedenssel felérő döntésében marasztalta el a holland bíróság a Royal Dutch Shell vállalatot, egyúttal kötelezve a vállalatot szén-dioxid kibocsátása drasztikus csökkentésére.

A Telex összefoglalója szerint

- a Shellnek 2030 végéig 45 százalékkal csökkentenie kell a kibocsátást,
- a cég felelős az ügyfelei és a beszállítói kibocsátásaiért is,
- illetve a Shellnek azonnal lépnie kell, mert a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.

A vállalat azzal védekezett, hogy a már döntésig is komoly lépéseket hozott a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére. A döntés ellen vélhetően fellebbezéssel él majd.

Fidrich Róbert, a Klubrádióban arról beszélt, hogy a Föld Barátai hálózat (amihez további 17 ezer holland állampolgár csatlakozott felperesként) számára ez egy hatalmas horderejű döntés, mert első alkalommal mondta ki bíróság, hogy egy nemzetközi kőolaj társaság felelőssé tehető az éghajlatváltozásért, és ugyancsak első alkalommal kötelezte a vállalatot kártékony tevékenysége (fokozatos) beszüntetésére. A Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője azt is hozzátette, hogy ez nemcsak az anyavállalatra, de a világszerte működő leányokra is egyaránt érvényes.

Fotó: Pixabay
 

Hozzátette, magában a Shell az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának 3 százalékáért felel. Úgy véli, ahhoz, hogy a klímaváltozás szintjét a kezelhető szinten, 1,5 Celsius-fokon tartsák éves szinten, az kell, hogy a vállalatok felhagyjanak a fosszilis energiahordozók kitermelésével, és a figyelmüket teljes egészében a megújuló energiaforrások termelésére fordítsák.

Fidrich várakozásai szerint a Shell fellebbezés sem állíthatja meg a most elindult folyamatot, további perekre számít más vállalatokkal szemben is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Reggeli gyors/interjú Fidrich Róberttel
2021.05.28., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert