„Klubrádió
Reggeli gyors

Pánik az olajpiacon, emelkedik az ár

17/09/2019 15:10

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon 15-20 forinttal is nőhet a benzin ára. Igazi nagy olajválságtól azonban nem kell tartani, több országnak van tekintélyes tartaléka, és általában is túlkínálat van.

2019. szeptember 17. Reggeli gyors - részlet 19.09.17. Pletser Tamás
06:31
00:00

Dróntámadást követtek el a világ legnagyobb kőolaj-finomítója ellen. A szúd-arábiai Aramco vállalat másik terminálja is áldozatul esett. Így napi 5,7 millió hordó olajjal kevesebb kerül a piacra. Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője szerint Magyarországon 15-20 forinttal is nőhet az üzemanyagok literenkénti ára.

Mit tehet az olajra épülő világ, amikor az Öbölháború óta nem látott mértékben ugrottak meg az árak? Beléphet az Amerikai Egyesült Államok, amelynek stratégiai készletei felszabadíthatók. Ezzel a lépéssel stabilizálni lehetne az árakat. Aztán ott vannak a palaolaj lelőhelyek is, amelyek kitermelésre kész állapotban vannak, sőt működnek is. Beléphetne a piacra például Venezuela, vagy akár Oroszország is az eddiginél nagyobb szerepet vállalva. Egyelőre ezek csak feltételezések.

Van egy technológiai kérdés is. Az arab olaj inkább a dízel-üzemanyag előállítására alkalmas, no meg a repülőiparban használatos kerozin készítésére, míg az amerikai a benzin gyártására.

Amiért talán nem kell olajválságtól tartani, az az a tény, hogy világ olajfelhasználása megtorpant, sőt csökkenőben van. Ellentétben az elmúlt tíz év tendenciájával.

Donald Trump elnök mindenesetre megjegyezte, hogy „tudjuk, ki a bűnös”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.09.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor