„Klubrádió
Esti gyors

A tartálykocsik árulkodtak

11/06/2019 19:52

| Szerző: Klubrádió

Csöndben nő föl Magyarország legnagyobb olajkitermelő cége, amely amerikai és magyar tulajdonban van. Már most annyi olajat hoznak felszínre, mint a korábbi hazai kitermelés fele.

2018. december 18. Esti Gyors - részlet 19.06.11. Kasnyik Márton
07:16
00:00

Az elmúlt 30 évben nem találtak olyan komoly olajmezőt, mint mostanában, a Dráva-parti síkság alatt. A szenzációs felfedezésnek azonban alig ment híre, az amerikai-magyar cég nem verte nagy dobra. A G7 gazdasági portáljához úgy jutott el a hír, hogy egy olvasó jelezte, egyre több hatalmas tartálykocsi hajt át a környékbeli falvakon.

Kasnyik Márton újságíró azzal magyarázta a nagy csöndet, hogy a kitermelő cég nincs a tőzsdén, vagyis a befektetőkkel nem kell kommunikálnia, nem kell őket győzködnie szenzációs hírekkel. A kormányhivataloktól lehetett megtudni, hogy milyen beruházásokra adtak engedélyeket a közelmúltban.

Az ország koncessziós területekre van osztva, ha valaki kifizeti a díjat, harminc évig kutathat, és ha talál gázt, vagy olajat, azt kitermelheti. Ezen a részen régebben is végeztek kutató fúrásokat, de akkor nem jártak sikerrel. Most viszont igen. Feltehetően azért, mert Amerikából modern gépeket, eszközöket hoztak be. A cég, amelyben magyar magánszemélyek is tulajdonosok, harminc olajkútra és hatalmas tárolókra kapott engedélyt. A kutak általában két kilométer mélyek.

Február végén már napi 6000 hordó olajat hoztak felszínre, ami a korábbi magyar termelés fele. A kapacitást 14000 hordóra tudják növelni, vagyis ez az egy mező annyi olajat ad, mint a korábbi teljes magyar termelés. Úgy lehet tehát kalkulálni, hogy ez az eddig ismeretlen cég lesz az ország legnagyobb olajkitermelője.

Kasnyik Márton szerint bárhogy is változzék a kőolaj világpiaci ára, az szinte biztosan nem tud olyan alacsonyra menni, hogy a Dráva-parti olajat ne érje meg kitermelni.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Esti gyors
2019.06.11. 18:00
Riporter: Szénási Sándor