„Klubrádió
Reggeli gyors

A Samsung-gyár bővítése 20 százalékos kapacitásnövekedést jelent

24/04/2024 13:20

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Samsung kapcsán a dél-koreai sajtó harmadik gyárról, a magyar hatóságok egyszerűen csak bővítésről írnak. Bodnár Zsuzsa, civil környezetvédővel, az Átlátszó újságírójával beszélgettünk, aki azt is elmondta, májusban tüntetést szervez Budapestre az Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség.

2024. április 24. Reggeli gyors - részlet Bodnár Zsuzsa 2024.04.24.
11:39
00:00
Egy Göd honlapján eldugott közleményből derült ki, hogy bővül a Samsung akkumulátorgyára, negyvenháromezer négyzetméternyi plusz területet kapott.

A bővítés szó bölcs elfedésnek tűnik a magyar kormány hatóságának részéről, a dél-koreai sajtó harmadik gyárról ír. Tulajdonképpen felhúznak két új csarnokot és húsz százalékkal bővül a kapacitás – mutatott rá az átalakítás mértékére Bodnár Zsuzsa, civil környezetvédő, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban.

Az új gyáregységgel plusz 6000 tonna NMP-t használnának – ez az az magzatkárosító oldószer amelyet kimutattak már gödi kutakban, a levegőben és a gyár közelében egy szántóföldön felbugyogó szennyvízben is – hívta fel a figyelmet a környezetvédő.

Úgy tűnik Kammerer Zoltán polgármesternek sem tetszik a dolog, kedd este miután a sajtóban megjelent a hír a bővítésről szóló közleményről azt írta közösségi oldalán, hogy a "Samsung SDI beadványt teljes mértékben felháborítónak és elfogadhatatlannak tartom. Szakmai kifogásaimat a hatóság felé benyújtom és holnap közzéteszem."

Az mondjuk furcsa, hogy az eldugott közlemény tíz napja fent volt a gödi önkormányzat honlapján. Ezek szerint a polgármester a polgármesteri hivatal tájékoztatójából nem tájékozódik, hanem a sajtóból szerzi az információit – fűzte Kammerer válaszához Bodnár.

A civil környezetvédővel arról is beszélgettünk, miért probléma, hogy a hatóságok nem foglalkoznak a káros anyagok kibocsátásával, ezt nem mérik, csak azt, hogy a határértékeket átlépik-e. Illetve arról is, hogy amikor a civilek nem boldogulnak a hatóságokkal, akkor sokszor az évekig elhúzódó jogi eljárások és persze a figyelemfelkeltés, a tüntetés marad.

Május 11-re például Budapestre szervez demonstrációt az AKÁRTEIS – vagyis a 11 civil szervezetet összefogó  Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség. Három a témában érintett minisztérium előtt halad majd el a menet: üzennek majd Lantos Csaba energiaügyi, az újabb és újabb beruházásokat bejelentő Szijjártó Péter külügyminiszternek. "Canossa-járásuk" a Belügyminisztériumnál ér véget, ahol az Országos Közös Akarat szervezetei állítanak sátrat.

A teljes interjút meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Bodnár Zsuzsával
2024. április 24., szerda 07:43
Riporter: Para-Kovács Imre