„Klubrádió
Reggeli gyors

Civil aktivista: Csak egy akadály, hogy elkaszálták a sóskúti népszavazást

15/04/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Miután sikerült elvágni a sóskúti akkumulátor-feldolgozó üzemmel kapcsolatos népszavazást, Sailer Reinhard, a Sóskúti Civil Kör tagja azt mondta, az önkormányzati választáson olyan jelölteket fognak támogatni, akik hajlandóak a lakosok aggályait képviselni.

2024. április 15. Reggeli gyors - részlet 24.04.15. Sailer Reinhard
07:06
00:00

Népszavazást szerveztek a lakosok Sóskúton az itt tervezett akkumulátor-feldolgozó üzemmel kapcsolatban, amelyet a helyi választási bizottság február 12-én ugyan hitelesített, ennek ellenére a helyi képviselők által kezdeményezett népszavazást egy ismeretlen helyi lakos – a határidő előtt mindössze két órával benyújtott – kérelme nyomán a törvényszék felülbírálta a döntést, és megtagadta a kérdés hitelesítését.

"Az indoklás az volt, hogy nem látják tisztán, milyen feladat vár az önkormányzatokra, milyen lépésre kényszerítjük őket, amennyiben a népszavazás eredményes" – mondta a Reggeli gyors hétfői adásában Sailer Reinhard. A Sóskúti Civil Kör tagja úgy látja, ezzel sikerült megfogni a kérdést, és egy eszközüket sajnálatos módon megcsonkították. A feldolgozót eredetileg Alsózsolcán tervezték, de ott nagyon erős tiltakozással szembesültek.

A jelen helyzetben mást nem tehetnek, mint a több más civil szervezettel együttműködve igyekeznek a lakosság figyelmet felhívni, az üzem veszélyeire. Abban is reménykedik, hogy a közeledő önkormányzati választásokon igényeiket tudják nyomatékosítani, olyan jelölteket támogatva, akik igényeiket a képviselő-testületben hatékonyabban tudják képviselni. Ennél többet a támogatott jelöltek kilétéről nem árult el.

Hozzátette azt is, hogy a döntéssel nagyobb kő gördült a kezdeményezésük útjába, de ez nem jelenti azt, hogy veszett ügyről lenne szó. Már csak azért sem, mert bár a cégek rendszerint mindig ígérik, hogy semmilyen károsító hatásuk nem lesz üzemeiknek, aggályokra ad okot, hogy Magyarországon működik hasonló üzem, mint Bátonyterenyén, ahol azért kellett többször is leállítani az üzemet, mert a kivitelezés nem úgy történt, ahogy azt előzőleg ígérték, például a biztonsági előírásokat nem tartották be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Facebook

Reggeli gyors/interjú Sailer Reinharddal
2024.04.15., hétfő 7:35
Riporter: Szénási Sándor