„Klubrádió
Reggeli gyors

"A rovarfehérjék felhasználásának nincs köze a kulturális identitáshoz"

9/02/2023 11:11

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Attól sem leszünk olaszok, ha pizzát eszünk" – véli Diófási Dóra. A Wageningen Egyetem mesterszakos hallgatója szerint a rovarfehérjék felhasználása az élelmezésben gazdaságosabb és környezetkímélöbb a hagyományos módszereknél.

2023. február 09. Reggeli gyors - részlet 23.02.09. Diófási Dóra
08:49
00:00

"Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak az üzletek polcain a rovarfehérjéket tartalmazó termékek." Mindezt azzal indokolta Nagy István agrárminiszter, hogy magyar embereknek ne kelljen változtatniuk étkezési szokásaikon.

Korábban Zacher Gábor toxikológus arra hívta fel a figyelmet, hogy igenis lenne mit változtatni a magyarok étrendjén, és általános életvitelükön egyaránt.

"Ezt nem kéne a kulturális identitással összemosni. Attól sem leszünk olaszok, ha pizzát eszünk, ahogy attól sem leszünk japánok, ha szusit eszünk" – modta a Reggeli gyorsban Diófási Dóra. A Wageningen Egyetem mesterszakos hallgatója több olyan kutatásban is részt vesz, amely azt vizsgálja, hogyan lehet rovarokat az élelmezésben felhasználni. A rovarfehérjék felhasználásával a túlnépesedés miatt kell foglalkozni. A növekvő igények gyorsítják a megművelhető területek talajának erózióját, ez hozzájárul az erdőirtásokhoz, az üvegházhatás kiterjedéséhez. A jelenlegil étkezési szokásaink ezt vetítik előre.

Hozzátette, a rovarok ezzel szemben sokkal kisebb őkológiai lábnyomot hagyva tenyészthetők, kisebb helyet foglalnak el a termelésben, számottevően kisebb a vízigényük. "Egy kilogramm rovarállomány megtermeléséhez elegendő az ugyanennyi marhahús előállításához szükséges takarmány tizede" – jegyezte meg. Sok kutatás azt bizonyítja, hogy a rovarehérjéket emberi fogyasztásra szánt termékek alapanyagaként és takarmányként egyaránt felhasználhatjuk.

Emellett nincs szükség csúcstechnológiára egy ilyen üzem elndításához.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Diófási Dórával
2023.02.09., csütörtök 9:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János