„Klubrádió
Útszélen

A pápa lábnyoma – Józsa Márta jegyzete

30/04/2023 16:00

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Pécsett, az uránvárosi piacon eladdig szokatlan terméket reklámoztak. Nagyjából hússzor húsz centis méretű, piros padlószőnyeg darabokat bekeretezve, a termék neve az volt: A pápa lábnyoma.

2023. április 27. Útszélen-részlet (2023.04.27. Józsa Márta jegyzete)
04:58
00:00

Valahogy egybe folynak most itt a dolgok, ha ide nézek folyamatos a háború okozta szorongás és fenyegetettség, találgatások a közelgő ukrán offenzíváról, elemzők magyarázzák, hogy miért győzhetnek az ukránok, miért az oroszok, egyáltalán: létezik-e még az a szó, hogy győzelem? Ha meg amoda pillantok, akkor az a pálya, hogy kiszáradóban a Garda-tó meg a Pó folyó, és arra sincs semmi garancia, hogy lesz mit innunk holnapután. Úgy értem, ivóvizet.

Április utolsó napjait éljük, normálisan a tavasz gyönyörű pillanatait, majális, miegymás. Aktuálisan az tartja izgalomban a magyarországi közvéleményt, hogy itt lesz három napig Jorge Mario Bergoglio úr, azaz Ferenc pápa. Hogy miért jön ide, hogy mi lesz az üzenete. Nekem amúgy a pápalátogatásról az 1991-es jut eszembe, akkoriban Pécs mellett, Szentlőrincen vettünk egy is lakást, így esténként a költözés előtt festettem a szobák falát, nem vagyok nagyon képzett, a plafon pingálásakor minduntalan belecsorgott a dispersit nevű festék a számba. És közben szólt a rádió, II. János Pál látogatása, a rendszerváltás után kicsivel volt politikai és közéleti súlya az eseménynek, no meg fontos volt a korábban elnyomott, vagy önmagát annak érző katolikus egyház és főként híveinek, továbbá az akkori hatalommal nem kollaboráló papjainak emancipációja.

Pár nappal később amúgy, Pécsett, az uránvárosi piacon eladdig szokatlan terméket reklámoztak. Nagyjából hússzor húsz centis méretű, piros padlószőnyeg darabokat bekeretezve, a termék neve az volt: A pápa lábnyoma. És volt a szőnyegdarabon valamilyen vatikáninak látszó pecsét, mely azt volt hivatott hitelesíteni, hogy a Szentatya valóban érintette lábával e hirtelen értékváltáson átesett textildarabot, midőn a repülőről leszállva ezen sétált az oltárhoz a liturgia helyszínére, a Pécs-Pogányi Repülőtéren celebrált szentmise oltárához. Ki és milyen politikai, eszmei üzletre használja fel a mostani pápalátogatást – kérdezem magamban, válasz persze nincsen.

A világot kritikai racionalizmussal szemlélni igyekvő emberként keresném e mostani majálisi vizit okait, motivációját. Igen laikus, leginkább szánalmasan tudatlan vagyok egyházi doktrínákban és dogmatikában és liturgában is, de a Vatikán belső működéséről is leginkább Francis Ford Coppola Keresztapájának befejező részéből akad némi benyomásom. Ám a világ dolgait és urait megérteni igyekvő énem mégiscsak azt mondatja velem, hogy az ide látogató egyházfő, papíron több mint kétmilliárd katolikus ember főnöke, vagy idolja kivételesen átgondolt és óvatosan haladva cselekvő, felelősségteljes szereplője a mai világnak. Nem véletlen, hogy bizonyos mondatai és cselekedetei kiverték a biztosítékot olyanoknak a szemében, akik a hitet vakhitnek, az egyházat dogmának, a társadalmi viszonyokat pedig hagyományokon alapuló, öröklődő hierarchiának szeretik látni. Ha pedig ennek akár csak óvatos megkérdőjelezését látják, akkor kapát-kaszát ragadnak és átkos mondatokat fröcsögnek.

Nézem, ki mindenkivel találkozik e jeles vendég azok közül, akik engem is érdekelnek, hát a nunciatúra, vagy programszervezők óvatosan válogattak azok között a közbeszédben elesettnek nevezett csoportok, emberek között, akik több figyelmet, empátiát igényelnének. A kockázatvállalási képesség nem túl magas persze, a hivatalos programban nem látok roma mélyszegénységben élőket, vagy hajléktalanokat, vagy melegeket, vagy kirúgott tanárokat. Hozzáteszem: nem várnám tőle, hogy kimondottan a magyarországi blaszfém belpolitika szempontja alapján válassza ki az eszerint emblematikussá avanzsált csoportokat. Annyit várnék, hogy ez az aktus legalább egy kicsit próbálja már inspirálni a beosztottjait, az egyházának felkent férfiút arra, hogy forduljanak arrafelé, amerre talán dolguk volna. A zseb-vezérelt egyházfelfogásból az empátia-vezérelt felé, mondjuk. Hogy az elcsépelt szív szót ne említsem. Ha már olyan ménkű sok ember előtt tudja megmutatni magát.

Találkozik azonban katolikus karitatív és szociális szervezetek szervezésében szegényekkel és menekültekkel. Merem kicsit óvatosan remélni, hogy ez az üzenet több lehet annál, mint lehetőség jól komponált vágóképeket adni a tévében. Persze arra nézvést nincsenek illiúzióim, hogy mi mindenre használja majd fel ezt a vizitet a hazai hatalmi elit. Mondjuk arra biztos, hogy bezsebelje és megsokszorozza a pápa ilyen-olyan lábnyomának kiárusításából származó busás hasznát, meg hogy kiaggassa valamelyik VIP-rendezvényre szóló belépőjét a májusfájára. Mondjuk május elsején, a szerelem, a termékenység és a munka történelmileg sajátosan egybecsúszott ünnepén.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. április 27-i adásában hangzott el.