„Klubrádió

A pápa küldötte a Keleti pályaudvaron: Mi lesz a nem európaiakkal? Aggódunk az érkező menekültek további sorsa miatt

8/03/2022 17:29

| Szerző: Klubrádió

Örömmel látják az ukrajnai menekülteknek Magyarországon nyújtott segítséget, de aggódnak, hogy az érkezők egy része emberkereskedők áldozatává válik – erről beszélt Michael Czerny kardinális, Ferenc pápa küldötte a menekültekkel teli budapesti Keleti pályaudvaron. Azért szintén aggódnak, hogy a nem európai származású érkezőket hogyan kezelik majd a fogadóhelyeken.

Néhány munkatársával és segítőjével megjelent a menekültekkel zsúfolt Keleti pályaudvaron Michael Czerny bíboros, Ferenc pápa küldötte. A magas rangú vatikáni hivatalvezető körbejárta a háború elől menekülő nőkkel, gyerekekkel és diákokkal teli vasúti fogadócsarnokot, ahol többekkel szót váltott, beszélt a menekülteket segítőszervezetek önkénteseivel, és rövid interjút adott a Klubrádiónak.

Michael Czerny arról beszélt, örömmel látja a segítségnyújtást, azt, ahogyan az érkezőket most Magyarországon fogadják, közben aggódik a további sorsuk miatt, mert fennáll a veszélye, hogy az Ukrajnából menekülők egy része emberkereskedők áldozatává válik, főleg, hogy a menekülők nagy többsége nő és gyerek, akik sérülékenyek, ebben a tekintetben különösen kiszolgáltatottak. Azért szintén aggódik, hogy az Ukrajnából a háború elől menekülő, de nem európai származású embereket hogyan kezelik majd a fogadóhelyeken.

Czerny bíboros szerint nem csak a menekülteket támogató szervezetek munkája fontos – a Keletiben a Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász volt jelen –, hanem az egyének által nyújtható segítség is. Az egyház pedig nem csak szolidaritást vállal a menekülőkkel, de a pápa döntése szerint pénzzel is támogatja a menekülteket segítő szervezeteket.

Ferenc pápa vasárnap jelentette be, hogy Ukrajnába utazik két bizalmas munkatársa, a lengyel Konrad Krajevski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője és a cseh származású kanadai bíboros, Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa. A szentszéki sajtóközpont hétfőn azt közölte, Michael Czerny kedden felkeresi Magyarországon az Ukrajnából érkezett menekültek befogadására kialakított helyszíneket.

A Magyar Kurír hétfőn azt írta, a két bíboros az aktuális helyzettől függően a következő napokban igyekszik eljutni Ukrajnába. Segítséget visznek a rászorulóknak, és képviselik nem csak a pápát, hanem az egész keresztény népet, amely kifejezésre akarja juttatni szolidaritását Ukrajna népével, és el akarja mondani: „A háború őrültség! Hagyjátok abba, kérünk benneteket! Nézzétek, micsoda kegyetlenség! Ukrajnát vér és könny áztatja. Nem csak egy katonai hadműveletről van szó, hanem háborúról, mely halált, pusztulást és nyomort eredményez.”

Ferenc pápa korábban is erőteljes szavakkal ítélte el az ukrajnai háborút, vasárnap a Szent Péter téren az Úrangyala elimádkozása után azt mondta, Ukrajnában nem pusztán katonai műveletről van szó, hanem háborúról, amely halált, pusztítást és nyomort hint el."Egyre több az áldozatok száma, csakúgy, mint a menekülteké, különösen anyáké és gyermekeké. Ebben a meggyötört országban óráról órára drámai módon növekszik a humanitárius segítségnyújtás szükségessége” – hangsúlyozta Ferenc pápa, aki őrületnek nevezte a háború, és a kegyetlenség befejezésére szólított fel.