„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Gyengülhet a lengyel-magyar viszony az orosz agresszió hatására"

7/03/2022 19:34

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Szakításról nincs szó, az orosz agresszióra adott válaszok azonban tüskét jelenthetnek Lengyelország és Magyarország kapcsolatában – véli Domány András újságíró.

2022. március 07. Megbeszéljük - részlet 22.03.07. Domány András
13:16
00:00

"Ha nem is szakad meg Magyarország és Lengyelország viszonya az orosz-ukrán háború miatt, mindenképp árnyékot vet a két ország kapcsolatára az orosz agresszió" – mondta a Klubrádiónak Domány András újságíró, aki számos szakterülete mellett külpolitikai vonalon is tevékenykedő szakértő. Megjegyezte ezen a ponton mindig is eltért a két ország álláspontja, de ez nem tartotta vissza a kormányokat, hogy együtt próbálják érvényesíteni akaratukat az Európai Unióban. Most azonban az orosz invázióhoz teljesen másként viszonyul a lengyel és a magyar kormány. A Mateusz Morawiecki vezette lengyel kormány a háború kitörése óta – mint az egyik legfenyegetettebb ország – inkább javítani igyekszik pozícióit az Európai Unióban, a menekültek fogadásával, az amerikai erők fogadásával. Feltűnő különbség az is, hogy Lengyelország és Ukrajna közt sem felhőtlen a viszony, de a krízis hatására ettől eltekintenek a lengyelek. Lengyelország a maga részéről szállít fegyvert Ukrajnának, jórészt adományként: eddig több tízezer ágyú- és harckocsilőszert, amiből a legnagyobb hiány volt, 100 darab 60 mm-es mozsárágyút, 10 ezer Grot gépkarabélyt lőszerrel, 42 ezer kevlársisakot és drónokat – írta korábban a hvg.hu.

Domány utalt a Szejm alelnöke, Ryszard Terlecki, egy szarkasztikus megjegyzésére: "Csodálkozunk, hogy Magyarország nem támogatja határozottan Ukrajnát, de ez Magyarország ügye, és az ő nemzeti érdekeié". Az újságíró szerint ezt egészen biztosan nem mondta volna a politikus Jarosław Kaczyński hozzájárulása nélkül. Politikai jelentőségét látja annak is, hogy lemondott posztjáról Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, Artur Balazs.

Hangsúlyozta azonban, hogy a helyzet képlékeny, elképzelhető a háború során olyan fordulat, amely megváltoztatja a Magyarország és Lengyelország viszonyát.

EU-csúcs Brüsszelben - A magyar és a lengyel miniszterelnök
 
Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Domány Andrással
2022.03.07., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György