„Klubrádió
Reggeli gyors

"A nyugdíj elszívja a szochót az egészségbiztosítási alaptól"

29/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az idei költségvetésben a szocho 76 százaléka ment a nyugdíjkasszába, a 2024-es tervekben már ugyanennek szochónak a 86 százalékát emészti fel a nyugdíj. A nők kedvezményes nyugdíjba vonulása a költségvetésben egy 14. havi nyugdíjnak felel meg. Farkas András szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer az öregedő társadalomban egyre nehezebben fenntartható. Ezt a nyugaton általános (gender-semleges) korhatár előtti nyugdíjazás módszere ellensúlyozhatja.

2023. június 29. Reggeli gyors - részlet 23.06.29. Farkas András
12:38
00:00

A 2024-es költségvetési törvény vitájában egy ellenzéki képviselő ismét fölvetette, hogy a férfiaknak is be kellene vezetni a kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget a Nők40 mintájára. A férfiak kedvezményes nyugdíjazási lehetősége  megteremtésével valós társadalmi problémát lehetne enyhíteni, de semmiképpen nem a Nők40 – a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának – mintájára, sőt, a Férfi40 bevezetése esetén a nők kedvezményes nyugdíja feltételeit is jelentősen szigorítani kellene – írta a Portfolio.hu-n megjelent kiterjedt elemzésében Farkas András.

"A Nők40 magában is nagyon sokba kerül, ha pedig ennek mintájára létre akarnánk hozni a Férfi40-et, az egyenesen fenntarthatatlan lenne." – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában a nyugdíjszakértő. Ettől függetlenül lát megoldást a problémára.

"A modern európai nyugdíjrendszerek mindegyike ismeri a korhatár előtti nyugdíjazás kifinomult rendszerét. Ennek bevezetése azonban azt vonja magával, hogy a Nők40 mai formájában megszűnik létezni."

Farkas kifejtette, hogy a módszer annyival csökkenti a teljes nyugdíjak mértékét, ahány évvel a korhatár előtt veszik igénybe a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a Nők40 teljes egészében felszámolódna.

A korhatár előtt meghatározott nyugdíjak időarányos százalékos csökkentése azért szükséges, mert ha valaki hamarabb vonul ki a járulékfizetők sorából, és hamarabb lép be a járadékra jogosultak sorába. Ezt a kiesést pedig ellensúlyozni kell. "A levonási rendszer ezt a különbözetet orvosolja."

Összehasonlításul elmondta, a Nők40 a költségvetésben annyiba kerül, mint egy 14. havi nyugdíj. Ha változtatás nélkül vezetnék be a Férfi40-et erre a mintára, az egy újabb, 15. havi nyugdíjterhelést jelentene.

A jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozása egyre nehezebb. Az idei költségvetésben a szociális hozzájárulási adó (szocho) 76 százaléka ment a nyugdíjkasszába, a 2024-es tervekben már ugyanennek szochónak a 86 százalékát emészti fel a jelenlegi tervek szerint a nyugdíj. Egyszerűbben a nyugdíjbiztosítási alap elszívja a szochót, az egészségbiztosítási alaptól.

A jelenlegi nyugdíjrendszer egyre nehezebben fenntartható, ahogy öregszik a társadalom. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkas Andrással
2023.06.29., csütörtök 7:36
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János