„Klubrádió
A lényeg

Budapest és a vidéki nagyvárosok népessége is fogyott

6/06/2023 19:47

| Szerző: Klubrádió

Budapest és a vidéki nagyvárosok népessége is fogyott, de egyre többen költöznek ki az agglomerációkba. Már csak 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága, ami 3,4 százalékkal kevesebb a 2011-es adatokhoz képest – közölte a tavaly őszi népszámlálás projektvezetője.

Kovács Marcell elmondta, hogy a nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emellett nőtt a lakások száma és mérete is, egy lakásra pedig kevesebb lakó jut. 

2023. június 06. A lényeg / részlet, Kapitány Balázs (23.06.06.)
01:09
00:00

A népességcsökkenés reális időn belül nem megfordítható – nyilatkozta a Klubrádiónak Kapitány Balázs demográfus. Minden évben többenhalnak meg, mint ahányan születnek, ezen a migráció (tehát a ki- és bevándorlás egyenlege) módosít valamit, de akkora a természetes fogyás (40 ezer ember), hogy ez maximum csak csökkenthető. Az idősek aránya növekszik a középkorúak rovására, az '50-es években született úgynevezett Rattkó-generáció most kezd idősödni. Kitért a területi eloszlásra is, elmondta, hogy a budapesti agglomeráció már Pest megyén kívülre is kiterjed, például a Velencei tó környéke is része lett. A Balaton-környéknek szintén elkezdett nőni a lakossága, a 65 év körüli friss nyugdíjasok választják új otthonnak. Ősszel jönnek a további adatok, mint a vallási, nemzetiségi eloszlás, a fogyatékosság – ismertette.