„Támogassa
Reggeli gyors

A német polgármester jól odamondogatott Orbánéknak az MCC rendezvényén

7/09/2023 08:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az izraeli és az amerikai sajtó Lázár János Horthy Miklóst méltató szavait, Boris Palmer, Tübingen polgármestere pedig az MCC-ben az Orbán-kormányt bírálta. Nemzetközi lapszemle.

2023. szeptember 07. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.09.07.
05:11
00:00
Jó pár nemzetközi sajtóorgánum leszedi Lázár Jánosról a keresztvizet, miután a nácik szövetségesének tekintett Horthy Miklóst dicsőítette – foglalkozott az üggyel a központi amerikai hírügynökség, az AP és jó pár izraeli forrás is, például az Israel National News. Az építési és közlekedési miniszter - írják a lapok - „kivételes államfőnek, igaz magyar hazafinak és hős katonának” állította be azt az embert, aki megalkotta a 20. század minden bizonnyal legelső zsidóellenes törvényeit. Aki saját maga sem titkolta antiszemitizmusát és több százezer zsidó haláláért felelős. S erre Lázár éppen újratemetése 30. évfordulójának alkalmából kerített sort Horthy szülővárosában, Kenderesen.  Az ügynökség összefoglalja a botrányos megemlékezést követő történéseket is. Reagált az izraeli nagykövetség Lázár szavaira, s úgy fogalmaztak a közösségi hálón, hogy a modernkori Magyarországon nincs helye egy olyan embernek, aki 600 ezer ártatlan magyar életét oltotta ki.

Az amerikai nagykövet is ezt a formát választotta üzenete eljuttatásához, s tudatta a Twitteren (X-en) ő is, hogy Horthy bűnrészes, cinkos a magyar zsidóság lemészárlásában a holokauszt idején. S ezért az Egyesült Államok aggályosnak tartja, hogy az Orbán-kormány egyik vezető tekintélyes figurája rehabilitálja, sőt hirdeti Horthy elrettentő/szégyenteljes örökségét.

Az AP hírügynökség ugyanígy lehozza Frőlich Róbert főrabbi véleményét is, aki Lázár elítélésekor nem tesz mást, mint magát a kormányzót idézi, aki szisztematikusan akarta kiírtani a zsidókat a II. világháború idején. A cikk végül megjegyzi, nem ez az első kísérlet Horthy admirális rehabilitására,  a múltban is viták kereszttüzébe kerültek.

A német sajtó Tübingen polgármesterének budapesti látogatásával van tele, akit ugyan rosszul tájékoztattak, amikor elfogadta az MCC meghívását, gondolván ez a Corvinus Egyetem invitálása, ám később sem visszakozott, mert szerinte a vitának van helye – írja többek között a Die Tageszeitung, amelyik bár kritikus hangnemben ír Boris Palmer polgármesterről, aki elvállalta a jómódú gyerekek ideológiai nevelésére létesült MCC meghívását, de elismeri, hogy meg is leckéztette az Orbán-kormányt, nem fukarkodott a bírálatokkal. Először is elmesélte egy szíriai menekült sorsát, aki hihetetlen akaraterővel egy német kisváros polgármestere lett, majd cinikusan megjegyezte, Magyarországon ilyen biztos nem fordulhat elő, s ha a magyar kormányon múlt volna, akkor ma ez a polgármester saját állampolgárait gyilkolná Szíriában, mert nem lenne más választása. Ugyan nem szerzett jópontot most magának a német politikusok táborában és szavazói előtt sem, de meg kell hagyni, írja a TAZ, hogy még a magyar kormányban elharapózott korrupciót is szóvá tette, s beszédében végig hangsúlyozta, a magyar kormánynak is el kellene fogadni az uniós jogállami normákat.

A lapszemlében hallhatnak még a Terrorelhárítás Nemzetközi Központja, a hágai ICCT 2018-as "Jobboldali terrorizmus és erőszak Magyarországán a 21. század hajnalán" címmel közreadott tanulmányáról, amely többek között a Halálbrigád és a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadserege elnevezésű szervezeteket mutatja be, elemzi a 2000-es években romákkal illetve politikusokkal szemben elkövetett bűncselekményeket és felidézési mindennek a történelmi gyökereit. A lapszemlét a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.