„Klubrádió
Megbeszéljük...

Romsics Ignác: Jövőbelátás szempontjából Horthy nem volt államférfi

4/09/2023 20:04

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy Horthy Miklós rendelkezett-e olyan kvalitásokkal – mindenekelőtt a jövőbelátás képességével –, amelyek révén a vezetésére bízott országot jó irányba vezette-e, akkor ebből a szempontból Horthy nem volt államférfi –  mondta Romsics Ignác. A Széchenyi-díjas történész a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy az jelenti a problémát, ha a magyar kormány mint példaképhez fordul Horthyhoz.

2023. szeptember 04. Megbeszéljük-részlet (2023.09.04.) Romsics Ignác
12:01
00:00

A történészek túlnyomó többsége egyetért abban, hogy Horthy Miklós nem volt a klasszikus értelemben vett államférfi, mivel nem rendelkezett azokkal a képességekkel, amikkel a rá bízott közösséget a jó irányba vezette volna – mondta Romsics Ignác történész. Hozzátette, a Fidesz, illetve a magyar jobboldalnak bizonyos csoportjai nem fogadják el, Horthy esetében a történészek álláspontját, ehelyett mindenféle tudománytalan megállapításokra ragadtatják magukat a saját értékrendszerük igazolására.

"Az ilyen megállapítások, hogy Horthy újraalapította Magyarországot, meg megmentette ettől meg attól, ezeket nemigen lehet komolyan venni" – fogalmazott.

Bár nem gondolja, hogy magyar politikai vezető réteg a komolyan vett revíziós politika miatt akarja rehabilitálni Horthyt, ugyanakkor az valószínűbb, hogy Horthyt mint egy taktikai eszközt időnként meglebegtetve növelni a bázisának összetartó erejét.

Romsics szerint ugyanakkor a konzervativizmus nem szitokszó. "Amennyiben a konzervativizmus Bethlen Istvánt és Klebelsberg Kuno jelenti, akkor én ezt jó szívvel el tudom fogadni. Az ellen se berzenkedek, hogyha valaki a kertjében Horthy-kultuszt ápol" – fogalmazott. Szerinte az a probléma, hogy ha a magyar kormány példaképként tekint Horthyra, illetve a hozzá hasonló kétes megítélésű történelemi alakokra.

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Romsics Ignáccal
2023. szeptember 04., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György