„Klubrádió
Reggeli gyors

A német kancellár Magyarországnak üzent az egység hangsúlyozásával

15/12/2022 08:39

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Integritás Hatóság jogosítványa az elnök szerint széles körű, de közben a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy majd minden ugyanúgy megy tovább mint eddig, mert eljárni csak a hagyományos hatóságok tudnak, az új korrupcióellenes szervezet viszont nem. Szijjártó Péter külügyminiszter Katarban már a jövőről tárgyal, Oroszország viszont felülvizsgálhatja a magyarokkal kötött hosszútávú gázszerződést. Olaf Scholz Ukrajnával kapcsolatban egységről beszélt és Magyarországnak üzent. Nemzetközi lapszemle.

Miközben Bíró Ferenc, a most felállított antikorrupciós Integritás Hatóság vezetője azt állította a Reutersnek adott interjúban, hogy széleskörű felhatalmazást kapott, addig többen szóvá teszik, hogy arra nem terjed ki, hogy konkrétan eljárjon a korrupt személyekkel vagy vállalkozásokkal szemben. Ez a feladat továbbra is az állami hivataloké marad.

A Reuters szerint Orbán Viktor mindent elkövetett, hogy megkaphassa az uniós pénzeket, amelyek egy része Fidesz-közeli oligarchákhoz ment.

A német kancellár parlamenti beszéde
 
 
Berlin, 2022. december 14. Olaf Scholz német kancellár ismerteti a brüsszeli csúcson képviselendő német álláspontot a Bundestag berlini üléstermében. Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 15-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fővárosban. MTI/EPA/Clemens Bilan
 
 


Az antikorrupciós hatóság 150 embert vesz fel, mondta Bíró, ami szerinte garancia lesz arra, hogy minden korrupciós esetet jelentsenek az EU korrupcióellenes hatóságának, az OLAF-nak. A márciustól működő hatóság szerinte csak egy-másfél év múlva tud majd teljes üzemmódba kapcsolni. De a korrupciót teljes mértékben felszámolni irreális elvárás – jegyezte meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Katarban arról állapodott meg, hogy a két kormány között tárgyalások kezdődnek cseppfolyósított gáz, LNG vásárlásáról. A szállítások előreláthatóan három éven belül megkezdődhetnek. A magyar tárcavezető Dohában elmondta, Magyarország érdeke új források után nézni.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak úgy kellene kiterjesztenie a déli LNG termináljait, hogy hazánk is hozzájuthasson a katari gázhoz. A cikk emlékeztet, hogy Orbánék 15 éves gázszerződést kötöttek az oroszokkal évi 4,5 milliárd köbméter szállításáról.

A pakisztáni IG portál szerint Oroszország revideálhatja a hosszútávú gázszerződését Magyarországgal az Unió által bejelentett gázárplafon miatt. A részletek egyelőre ismeretlenek.

Szintén gázárpalfonnal foglalkozik az URA orosz portál, miután Lengyelország nem ment bele a most alku alatt álló az ezer köbméterre tervezett 1,8 ezer eurós árplafonba. A lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki szerint tovább kellene szigorítani az eddigi oroszellenes szankciókat, és még szélesebb körre kiterjeszteni.

A Novosztyi Ukraine a német kancellár kijelentéseit elemzi, miszerint kudarcot vall az, aki az Unió értékeit kétségbe vonja. Olaf Scholz azt is megerősítette, hogy Ukrajna támogatásában továbbra is egységesek lesznek az Unió tagországai, a cikk leginkább azért érdekes, mert a címben arról írnak, hogy a német kormány vezetője Ukrajna ügyében Magyarország lépéseire is reagálva nyilatkozott – tehát Scholz szavainak célpontját nehéz félreérteni.