„Klubrádió
A lényeg

Az Integritás Hatóság elnöke: Mindent elkövetek, hogy az uniós adófizetők eurócentjeit szabályosan költsék el

9/12/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió

Mindent elkövetek azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el – mondta Biró Ferenc, az uniós pénzeket érintő korrupció feltárására létrehozott Integritás Hatóság elnöke a Telexnek. Biró az interjúban úgy fogalmazott: lelkiismerteti okból, szolgálatból pályázott a hatóság élére. Eddig is közbeszerzésekkel foglalkozott, de a másik oldalról, az indulók felől.

Az új intézménynél egyelőre 13-an dolgoznak, de hamarosan 20 munkatársa lesz, és ha teljesen kiépül, 100-150 fővel működik majd – sokan közülük a versenyszférából érkeznek várhatóan.

Az új hatóság már most is kapott bejelentéseket, az elnök elmondása szerint speciális eszközökkel figyelnek arra, hogy ne legyen visszakövethető a bejelentő személye.

A hatóság ügyeket vizsgál, de nem nyomoz (azt az ügyészségnek kell megtennie) és nem büntethet (az az igazságszolgáltatás dolga), viszont gyanús közbeszerzéseket leállíthat majd.

Biró azt is elmondta a Telexnek: a költségvetésüket a Pénzügyminisztérium hagyja jóvá, hogy ne csak a közigazgatási besorolás szerint fizethessenek. „Ez kifejezett kérése volt az Európai Bizottságnak, hogy így a legjobb embereket szerezhessük meg. A hatóság alapvetően egy – értse jól – cost center, azaz pénzbe fog kerülni. Én pedig mindent elkövetek azért, hogy az uniós adófizetők minden egyes eurócentjét szabályosan költsék el” – mondta.

Az elnök azt ígéri: egyaránt függetlenek lesznek a kormánytól és az Európai Bizottságtól is. Úgy fogalmazott: „Hogy az intézményt miért hozták létre? Sarkosan fogalmazva, nekem mindegy is, hogy milyen indíttatásból született. Engem az érdekel, hogy ez egy autonóm hatóság legyen, aminek vannak jogosítványai, és amely garantáltan független módon tud működni.” 

Szóba kerültek az ellenzéki, kétkedő reakciók a hatóságok létrehozására; Biró szerint furcsa azt hallani, hogy „a rendszerkritikus hangok nem a megoldás felé törekednek, nem az van, hogy mit kellene csinálni, hanem sokan már azelőtt eredményt hirdetnek, hogy kifutottunk volna a pályára”.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)