„Klubrádió
Esti gyors

A múlt elkezdődött - Szénási Sándor jegyzete

2/01/2020 17:13

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Tanuljuk meg, hogy minden tudásunk ellenére a múltban minden másképp volt. Csak várjuk ki, hogy mi lesz tegnap."

2020. január 02. Esti gyors - részlet 20.01.02. Jegyzet/Szénási Sándor
02:56
00:00

Hogy mi lesz a valósággal, és már megint mi lesz, arra szép példát nyújtott Putyin elnök, aki egy év végi sajtóértekezleten közölte, hogy a Hitler-Sztálin paktumért, amelynek folyományaként Berlin és Moszkva egyszerűen kétfelé tépte Lengyelországot, a lengyelek a felelősek. Részint azért, mert egy cseh terület elfoglalásával maguk is szentesítették Csehszlovákia német megszállását, ráadásul sokkal korábban, már 1934-ben megnemtámadási szerződést kötöttek Németországgal. Moszkva, mondta Putyin, 1939- ben nem tett mást, mint hogy az előretörő német csapatok elől megmentette a kelet-lengyel területeket, kvázi eltette befőttnek addig, amíg a háború végén vissza nem adhatta a testvéri lengyel népnek.

Hogy mindebből a szovjet magatartást illetően egyetlen szó sem igaz, illetve ami igaz lenne, az valahogy kifelejtődött az orosz elnök szövegéből, nem kell különösebben bizonygatni. Most még legalábbis. Ma még sok millióan emlékeznek arra, hogy Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök hosszú huzavona után bevallotta a paktum létét, és a tartalmát is, de az is bevillanhat, hogy a szovjet hadak lengyelországi betörését a sztálini propaganda épp a putyini érvekkel igazolta. Nincs tehát új a nap alatt, kivéve az új generációkat, amelyek a régi hazugságokat új igazságként szívhatják magukba, vagy ha nem annyira szívják, beléjük töltik az iskolában.

Ahogy a gunyoros pesti nyelv mondta a kádári időkben, tanuljuk meg, hogy minden tudásunk ellenére a múltban minden másképp volt. Csak várjuk ki, hogy mi lesz tegnap.

Illetve várja a fene, de ahogy rendszerek jönnek, rendszerek mennek, úgy jön-megy az emlékezetpolitika is. Nálunk például egyenesen Orbán verte ki az oroszokat, már úgy értve, hogy verbálisan, neki ugyanis nem kellett ütni, verni senkit, az amúgy is távol áll az egyéniségétől, elég volt kimondania a sátánűző szavakat, és íme a szovjetek máris a határ túlsó felén találták magukat. Ez tanítják nekünk a rendszerváltás harmincadik évfordulóján, s bár a tanítás pont annyira igaz, mint Sztálin lengyelféltő akciója, minden jel szerint nagyon hatékony. Igaz, nem éppen a fiatalok, tehát a célcsoport közegében, ők láthatóan tesznek az egészre. A propaganda azokat győzi meg, akik 1989-ben már ivarérett, felnőtt emberek voltak, láttak és hallottak mindent, a történet összes elemét ismerik, ám saját emlékeik, tapasztalataik, józan eszük ellenére képesek visszhangozni mindennek az ellenkezőjét.

Valamiért biztos jó ez nekik.

Jó volt Soros, a migráns, a liberális, Brüsszel, jó volt a gonosz orosz, majd rögtön utána a jó Putyin, és jó lesz a Trianonról szőtt új mese, ami persze azonos a régivel.

Minden másképp volt, csak ezek nem változnak soha.

Szénási Sándor jegyzetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2020.01.02. 18:00