„Klubrádió
Esti gyors

Emlékezés Ormos Máriára

10/12/2019 06:18

| Szerző: Klubrádió

A korszak meghatározó történésze. Noha elkötelezett volt a rendszer mellett, mégis segített kihúzni alóla az ideológiai alapot.

2019. december 09. Esti gyors / részlet, Karsai László (19.12.09.)
08:01
00:00

Ormos Mária történész 90 évet élt. Vidéki úri családból származott, ennek ellenére szimpatizált a rendszerrel – igaz a műveiben nem tapasztalni elfogultságot. Párttag volt, de ’56 után nyilvánosan széttépte a tagkönyvét, ami persze – enyhén szólva – nem tett jót a karrierének.

Karsai László történész idézte fel az Esti gyorsban Ormos Mária életútját. Segédlevéltáros volt, majd a Történelemtudományi Intézetbe kerülve Franciaországgal kellett foglalkoznia. Nem akart, már csak azért sem, mert akkor még nem tudott franciául. Ám a feladat, az feladat, hát megoldotta. A levéltárakat azóta is szívesen látogatta.

Nagydoktoriját Trianonról írta, amit a párt kiadója meg is jelentetett. Érdekelték a diktátorok, foglalkozott Mussolinivel, Hitlerrel, a fasizmussal, nácizmussal. A szovjet diktatúrával különösebben nem, Karsai László szerint azért, mert a szakmai feltételei nem voltak meg, vagyis minden anyag nem volt kutatható – egyébként még most sem az.

Ormos Mária 1969-ben visszalépett a pártba, de a rendszerváltás előkészítésében meghatározó szerepe volt. Ugyanis Berend T. Ivánnal és másokkal ő volt az, aki olyan kutatásokat végzett, melynek alapján Pozsgay Imre kimondhatta, hogy ’56 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt. Ezzel húzták ki az ideológiai alapot a Kádár-rendszer alól.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Esti gyors
2019.12.09. 18:00 
Műsorvezető: Szénási Sándor