„Klubrádió
Reggeli gyors

"A mini-Dubajnak csak az árát foglalták törvénybe"

22/03/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A parlament úgy fogadta el a mini-Dubaj beruházásról szóló törvényt, hogy a tervezetben egy szó sincs arról, hogy a beruházó mit fog csinálni, csak az összeget nevezték meg – véli Ongjerth Richárd építészmérnök, urbanista.

2024. március 22. Reggeli gyors - részlet 24.03.22. Ongjerth Richárd
12:00
00:00

Heteken belül megkezdődnek a munkálatok Rákosrendezőn, bontják a védett állomásépületet is a mini-Dubaj kedvéért – írja a 444. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, itt tervez a kormány 10 milliárd dolláros arab befektetéssel mini-Dubajt építeni, amelyet új millenniumi városrésznek nevez.

"Ugyan a Szikra Mozgalom hirdetett meg egy tüntetést a mini-Dubaj ügyében, ugyanakkor nagyobb lakossági megmozdulásra nem számítok, hiszen alapvetően nem lakóterületről van szó" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Ongjerth Richárd építészmérnök, urbanista. Hozzátette, a hatalmas 100 hektáros nagyságrendű területen többtucatnyian laknak, akiket most kiköltöztetnek, többségében olyanok, akiknek nagyon alacsony az érdekérvényesítő képességük.

A terv következetességével kapcsolatban vannak fenntartásai: a kezdetben mini-Dubajnak nevezett projekt miniszterelnöki iránymutatásra maxi-Dubajjá vált, és az is "elbizonytalanodott", milyen magas legyen a tervezett toronyház. Onjgerth hangsúlyozta, a parlament úgy fogadott el egy jelentős közcélú beruházásról szóló törvényt, hogy a tervezetben egy szó sincs arról, hogy a beruházó mit fog csinálni, csak az összeget nevezték meg.

Szakmai szemmel összehasonlítva a valódi Dubajjal az építészmérnök elmondta, hogy ott egy nagyon tudatos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt 40-50 évben. Ennek az volt a célja, hogy az akkor még olajban gazdag térség felkészüljön arra az időszakra, amikor már nem lesz elérhető az energiahordozó. Ezért hatalmas olajcégek települtek oda, és ezzel párhuzamosan turizmust is felfuttatták. Ezzel szemben a Magyarországon tervezett városrész feltételezhetően a kormány hangoztatott célját hívatott megvalósítani, hogy hidat képezzen az Európai Unió és azon kívüli világ közt, és Ázsia, Amerika, Afrika nagyon gazdagjainak kínáljon luxusingatlanokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors/interjú Ongjerth Richárddal
2024.03.22., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert