„Klubrádió
Hetes Stúdió

A magyar külpolitika egy elszabadult hajóágyú

27/01/2024 11:56

| Szerző: Csernyánszky Judit

A Hetes Stúdióban ma Szénási Sándor várja önöket, a szerkesztő Csernyánszky Judit.

Elszabadult hajóágyúként üzemel a magyar külpolitika. Az irányt az adott pillanat üzleti érdekei határozzák meg, és nem a demokratikus alapelvek. Ahogy ez a dívik a belpolitikában is. A következményekről kérdezzük Balázs Péter volt külügyminisztert, uniós biztost.

 
Balázs Péter
Klubrádió/Lantos Dániel
 

Üzbég krumplikutató központ vagy Horizont és Erasmus – szerintem kitalálják, melyiket támogatja a kormány, ha a tudományos kutatás és akadémiai szabadság útjait fürkésszük. Élcelődve, de kiábrándultan értékelték a magyar tudományos kutatás irányításában, finanszírozásában bevezetett változtatásokat annak a minapi panelbeszélgetésnek a résztvevői, amelyet az Akadémiai Dolgozók Fóruma létrejöttének ötödik évfordulója alkalmából tartottak a Három Holló kávéházban. Az ott elhangzottakból Kárpáti János idéz fel részleteket.

Kihúzta Orbán a tüntetések méregfogát Orbán, amikor 32%-os pedagógusbér-emelést ígért? Nahalka István oktatáskutató ad választ.

Nahalka István
 
Nahalka István
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A félmilliós tüntetés konklúziója és a szélsőjobb német pártok betiltásának dilemmája került a középpontba, amikor egy teljesen hétköznapi német tüntetővel tudtunk beszélni annak kapcsán, hogy az AfD egypár rokonlelkű pártjával több millió „idegen” deportálásának tervét egyeztette a Potsdam melletti hotelben, s amit a mendemondák után később a média is megerősített. Csernyánszky Judit beszámolója a rasszizmus és a szélsőjobb előretöréséről.

FCK AfD
 

Az adás második felében megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Gulyás Balázzsal, a Gulyáságyú Média alapítójával; F Szabó Emesével, a Magyar Narancs munkatársával, és természetesen Bolgár Györggyel. Műsorunk 2. óráját megnézhetik a YouTube-csatornánkon, az egész adás pedig visszahallgatható lesz a honlapunkról.

Hetes Stúdió
2024. január 27. szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Csernyánszky Judit