„Klubrádió
Esti gyors

A Láthatatlan Légió – Rózsa Péter jegyzete

17/04/2023 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Amikor Zelenszkij elnöki főtanácsadója ellen merényletet követtek el, a nyomozók 20 db, Magyarországon gyártott, Kalasnyikovba való lőszerhüvelyt találtak. No fene, két éve nyomoznak, hol lehet a gyár. A hatóságok nem találják, viszont a kámforrá vált csapat mindeközben egy olyan gépsort működtet, amely évente 75 millió darab ilyen lőszert képes gyártani, és amit egy kis miskolci gépgyár hozott be még évekkel ezelőtt Törökországból.

2023. április 17. Esti gyors-részlet (2023.04.17. Rózsa Péter jegyzete)
02:28
00:00

Valahol a magyar tájon, 25 centiméternyi kilátók, tarra vágott terepen felépített lombkoronasétányok, sehová sem vezető biciklipályák között masírozik a Láthatatlan Légió. Csupa hungaricum. Ne tessenek mosolyogni, egyáltalán nem vicces, mint ahogy a tenger nélküli tengernagy és a király nélküli királyság sem volt az, jobb lenne komolyan venni és nagyobb tisztelettel lenni e kicsiny, de nagyon érdekes ország iránt. Igaz, csak akkor támad kedvünk egy elismerő mosolyra, ha elég távolról figyeljük. Közelről siralmas.

A Láthatatlan Légió ugyanis veszélyes, itt hallani a menetelés zaját, de magát a légiót eddig senki sem látta. Pedig nyomot hagyott például Ukrajnában, amikor Zelenszkij elnöki főtanácsadója ellen merényletet követtek el, a nyomozók 20 db, Magyarországon gyártott, Kalasnyikovba való lőszerhüvelyt találtak. No fene, két éve nyomoznak, hol lehet a gyár. A hatóságok nem találják, viszont a kámforrá vált csapat mindeközben egy olyan gépsort működtet, amely évente 75 millió darab ilyen lőszert képes gyártani, és amit egy kis miskolci gépgyár hozott be még évekkel ezelőtt Törökországból.

A nemzetköziség jegyében tovább színeződik a kép, mert a kis gyár egyik tulajdonosa egy orosz ember, akit öt éve kémkedés miatt a magyar kormány kiutasított innen. A gépsornak az adóhatóság raktárában lenne a helye papíron, derítette ki a 24.hu oknyomozó újságírója, valójában nincs ott – szólt a hivatalos válasz. Lehet, visszavitték a gyártó országba; lehet, a balatonfűzfői lőporgyárban, vagy annak közelében töltik vele serényen a hüvelyeket; de az sem kizárt, hogy Oroszországban van. Az újságírók megtudták, az adóhivatal raktárából kormányhivatali engedéllyel valakik valahová elszállították.

Ez, kérem, egy nemzetbiztonsági ügy – illetve valakiknek hatalmas üzlet. Kb. 40 milliárdos hasznot hoz a működtetőjének évente. Titokban. Egy láthatatlan gépsorral, amiről az újságíró hiába kérdezte az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a belügyminisztert és a Rogánnak nevezett titokminisztert. Senki sem válaszolt. Itt a válaszok is láthatatlanná válnak. Rejtő Jenő jó nyomon járt annak idején…

Rózsa Péter jegyzete a 2023. április 17-i Esti gyorsban hangzott el.