„Támogassa
A lényeg

Kormányszervnél keresik az eltűnt lőszergyártósort

17/04/2023 16:32

| Szerző: Klubrádió

Továbbra sem tudni, hová került a NAV vámraktárából a Kalasnyikov-lőszereket gyártó gép. A berendezést importáló cég vezetője kártérítést akar az elmaradt haszon miatt.

A lőszereket gyártó gépet a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) vásárolta meg még 2018-ban, a cég viszont később elveszítette haditechnikai külkereskedelmi engedélyét, így a lőszergyártósort a NAV vámraktárában kellett (volna) elhelyezniük.

A gépsort a BSGÉP importálta Törökországból, a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyárba szánták, de végül nem ott landolt.

Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) ügyvezetője a 24.hu kérdésére úgy reagált, szerinte valamelyik NER-lovag kereshet a gyártósoron, miközben rajta keresik a gépezetet, és neki – mivel nem fért hozzá – folyamatosan vesztesége származik.

Őt arról tájékoztatta a NAV, hogy már 2018-ban "kitárolták" onnan a gépet. Papp emiatt feljelentést tett sikkasztás és hivatali visszaélés miatt.

A vámraktárból csak akkor lehet eladni egy haditechnikai eszközt, ha a fővárosi kormányhivatal erről határozatot hoz. Az eljárásban több szervezet vesz részt, a titkosszolgálatok, a külügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság. Papp azt állítja, hogy hiába kérte a kormányhivatalt, hogy közölje, milyen engedélyt adott ki, hová és kinek szállították el a vámraktárból a lőszergyártó gépsort, a hivatal azt írta, hogy „a vitás státuszú eszközök polgári jogi státuszának rendezése, illetve tulajdoni igényének rendezésében való közreműködés” nem tartozik a hatáskörébe.