„Klubrádió
Utópia

A kutyák fogalmai

7/04/2024 18:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy kutatás szerint kiderült, hogy a kutyák ugyanúgy képesek felidézni hallott szó után dolgokat. Boros Marianna etológus, a kísérletben résztvevő kutató volt az Utópia vendége.

2024. április 02. Utópia (2024. április 02., kedd 19:00)
45:05
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját – ezt bizonyítja az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmánya, amelyben az emberekéhez hasonló mintázatot találtak a kutyák EEG jelében, amikor a gazdájuk tárgyakat nevezett és mutatott meg nekik – olvasható az ELTE honlapján.

"Hosszú ideje foglalkoztatja a tudományt, hogy az állatok képesek-e egy külső dologról megéretni az azzal kapcsolatos kommunikációt. Amikor az emberek a szavakkat használják, nemcsak olyan dolgokat képesek megérteni, amelyek jelen vannak, hanem képesek olyan dolgokról is beszélni, amelyek múltban voltak, vagy a jövőben lesznek, vagy egyszerűen nincsenek jelen. Magyarán nem a kontextusból értjük meg, hogy miről van szó, hanem a fejünkben aktiválódik a mentális reprezentáció, amelyhez köthetjük a szavak jelentését. Sokáig kérdés volt, hogy nem emberi fajok is képesek-e erre, és azt gondoljuk, hogy most a kutyák esetében sikerült bizonyítani, hogy igen" – mondta az Utópia adásában Boros Marianna, az ELTE Etológia Tanszéken működő Neuroetológiai Kutatócsoport kutatója arra kérdésre, hogy mi a különbség a pavlovi reflexek és a mentális reprezentáció közt.

Az etológus ezek után elmondta kísérletük lényegét, amelyben 18 kutya vett részt gazdájával. A kutya gazdája kimondta egy tárgy nevét, majd felmutatta azt a tárgyat. De néha meglepte a kutyáját, és nem azt a tárgyat mutatta fel, amelyiknek a neve elhangzott. Például azt mondta, “Zara, nézd, labda!” és felmutatott egy tárgyat, miközben a kutatók EEG-vel mérték a kutya agyi aktivitását. A kutatók azt feltételezték, hogy ha az elhangzott szó aktiválja a kutyáknál a tárgy mentális reprezentációját, akkor a kutya várni fogja, hogy az azzal megegyező tárgy legyen felmutatva.

Emberi kísérletekben a szó és a tárgy közötti eltérés érzékelését negatív EEG jel kíséri, amely a bemutatástól számított 400-ik miliszekundumban szokta elérni maximumát. A kutyáknál egy hasonló időbeli lefutású mintázatot tapasztaltak a kutatók, amely embereknél a szavak jelentésének feldolgozását tükrözi. Ez jelentheti azt, hogy a kutyák ugyanúgy képesek felidézni hallott szó után dolgokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.04.02., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor