„Köszönjük,
Megbeszéljük...

"A köztársasági elnöktől is bármikor megszabadulhat a kétharmad"

12/04/2023 21:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Riportert akart cseréltetni a Válasz Online-nal a Köztársasági Elnöki Hivatal, mielőtt interjút készíthettek volna Novák Katalinnal, de ebbe nem mentek bele. Stumpf András, az újságíró, akit azzal vádoltak, hogy "személyében támadta" az államfőt, elmondta, ilyenről nem tud, miniszterként viszont bírálta. Arról is beszélt, hogy a parlament kétharmados többséggel a köztársasági elnöktől is meg tud szabadulni bármikor, ő is egy párt kezében van, ahogy az ország.

2023. április 12. Megbeszéljük / részlet, Stumpf András (23.04.12.)
13:21
00:00

Stumpf András
, a Válasz Online újságírója egyik kollégájával együtt interjút készített volna Novák Katalinnal, de ez nem jött létre, mert a Köztársasági Elnöki Hivatal olyan feltételt támasztott, hogy cseréljék le az egyik riportert, történetesen őt, mivel szerintük „személyében támadta” az államfőt.

Az újságíró a Megbeszéljük adásában elmondta, nem emlékszik arra, hogy köztársasági elnökként olyan sokat foglalkozott volna Novák Katalin munkájával, az tény, hogy miniszterként illette kritikával. De szerinte teljesen természetes, hogy ha egy műsorban megkérdezik valamiről, akkor elmondja a véleményét. Ez nem kell, hogy befolyásoljon egy interjút, sőt, ha véleménykülönbség van, az izgalmas interjúhelyzetet teremthet – tette hozzá.

De felhívta a figyelmet arra, hogy itt nem az ő személye az érdekes, hanem a helyzet. Ugyanis a köztársasági elnöki hivatal jelentkezett be náluk, hogy szeretnének-e interjút, és ők ennek nagyon örültek. Leadták a neveket, majd hetekig nem történt semmi, és végül két nappal az interjú időpontja előtt közölték velük, hogy őt nem szeretnék ott látni, mert állítólag személyében támadta az elnököt. Megismételte, tudomása szerint magánügyeiben nem illette kritikával, politikusként valóban bírálta, de úgy látja, ez teljesen rendben van. 2020-ban volt Novák Katalinnak egy videója, amelyet a nők szerepéről forgatott, és azt kritizálta, Stumpf András arra gondol, hogy ez lehetett a probléma.

Hangsúlyozta, ha köztársasági elnökről van szó, a pozíció tisztelete önmagában megkívánja, hogy „haptákba vágják magukat”, szépen felkészültek, elküldték a témalistát és így tovább. Az mindegy, hogy ő rokonszenves-e a köztársasági elnöknek vagy fordítva, ugyanis ha interjú készül, az nem magánemberek beszélgetése, hanem a köz ügyeiről szól, a közt érinti, szolgálja mindkét részről. Nem is tudta értelmezni ezt a furcsa indoklást – mondta. A szerkesztőség belső döntésébe nem illik beleszólni, mazsolázgatni az újságírók között. Ez az olvasóknak, az egész közösségnek a lenézése – fűzte hozzá. „Mi se mondjuk, hogy lecseréljük a riportert, de akkor ők meg cseréljék le a köztársasági elnököt, mert ez nem a mi kompetenciánk” – fogalmazott.

A IV. Budapesti Demográfiai Csúcs nyitó sajtótájékoztatój
 
 Novák Katalin még családokért felelős tárca nélküli miniszterként 2021-ben. Fotó: MTI/Soós Lajos

Azt se tudja Stumpf, hogy ehhez a köztársasági elnöknek köze van-e, tudott-e az egészről, mert ők a hivatal egy munkatársával tartották a kapcsolatot. Nem derült ki, hogy magánellenszenv vagy túlbuzgó munkatárs okozta ezt a helyzetet. Profi nyilatkozóként, volt miniszterként, államtitkárként nem gondolja, hogy Novák Katalin megijedne, ha bármilyen kérdést kap. Ráadásul nemrég beszélt arról, milyen fontos, hogy valódi kérdések hangozzanak el.

Elvileg elképzelhetetlen, hogy a kormányzati propagandagépezet odaszól, hogy kinek nyilatkozhat a köztársasági elnök, hiszen fölötte áll a kormányzatnak. Azt viszont lehet tudni a magyar valóságról, és ez tény, nem ködszurkálás – mondta Stumpf András –, hogy a parlament kétharmados többséggel a köztársasági elnöktől is meg tud szabadulni bármikor. Nincs semmi gátja annak, hogy a köztársasági elnököt le lehessen cserélni, így ő is, akárcsak az egész ország, egy párt kezében van. Ilyen még nem történt, de elég erős ütőkártyái vannak a kormánypártnak, ha valamit el akar érni az államfőnél. Nem tudni, hogy elérik-e, de  arról nyilatkozott Novák Katalin, hogy heti rendszerességgel egyeztet a miniszterelnökkel. Arról nincs információja az újságírónak, hogy például a Rogán-minisztérium konkrétan beleszólna-e az interjúlehetőségekbe.

Jelezte, készített interjút annak idején Mádl Ferenccel, Sólyom Lászlóval, Schmitt Pállal is. Sajnálja, hogy nem jött létre ez az beszélgetés, mert szerinte tudtak volna relevánsakat kérdezni és nem hiszi, hogy a köztársasági elnök ne tudott volna válaszolni.

Megjegyezte: a kormány gyakran beszél a szuverenitásról, hogy ne szóljanak bele Magyarország dolgába, és ez nagyon helyes bizonyos szempontból, de ugyanígy igaz a szerkesztőségekre is. Sok munkájuk volt benne, örültek a lehetőségnek, de mindenáron nem mennek bele – jelentette ki Stumpf András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Sándor-palota

Megbeszéljük
2023. április 12., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György