„Klubrádió
A lényeg

Szent István-renddel tüntette ki Csányi Sándort Novák Katalin

31/03/2023 20:55

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor előterjesztésére a legmagasabb rangú magyar kitüntetéssel, a Szent István-renddel tüntette ki Csányi Sándor OTP-vezért Novák Katalin köztársasági elnök.

Az indoklás szerint Csányi a többi között sokoldalú életműve, a magyar gazdaság versenyképességét szolgáló, stabil bankrendszer kialakításában és fejlesztésében betöltött szerepe és a nemzeti értékek és érdekek iránti elkötelezettsége miatt érdemelte ki a rendet.

Az átadón jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a magyar kormány több tagja és közjogi méltóságok is, Novák Katalin pedig elmondta, a kitüntetéssel Csányi gazdasági sikerein túl a közjóért tett szolgálatait ismerik el, élete ugyanis hármas értelemben szolgálja ezt a közjót. Köszönőbeszédében a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedekben sok pozícióban szolgált már, de az ország érdekét mindig az általa vezetett cég vagy szervezet érdekei elé helyezte.

A kitüntetést 2011-ben újították meg. Eredetileg Mária Terézia magyar királynő alapította a Magyar Királysághoz kötődő lovagrendet, 1938-ban Horthy Miklós kormányzó vette át a nagymesteri tisztséget. 1946-ban, a II. Magyar Köztársaság kikiáltásakor megszüntették.

(forrás: hvg.hu, 444)