„Köszönjük
Reggeli gyors

"A Fidesznek fontosabb a választás a költségvetésnél"

29/10/2021 10:37

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fidesz bízik abban, hogy az uniós pénzek előbb-utóbb rendelkezésre állnak majd, és így lesz miből pótolni a most elköltött pénzeket. Ha ez nem történik meg, akkor is erőteljes megszorításokra kell számítani, ha a Fidesz kormányon marad – véli Mellár Tamás közgazdász, független országgyűlési képviselő.

2021. október 29. Reggeli gyors - részlet 21.10.29. Mellár Tamás
06:31
00:00

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent határozat szerint a Gazdaság-újraindítási Alapból 34,4 milliárd forintot csoportosított át a kormány. Ebből a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26,2 milliárdhoz jutott beruházásra és felújításra. A közgyűjtemények részesedése 4,5 milliárd forint, ebből személyi juttatásra 1,1 milliárd fordítható. A turisztikai fejlesztési célelőirányzat részesedése pedig 1,3 milliárd forint.

A rendkívüli kormányzati intézkedésekből 5 milliárd 578 millió forintot osztottak tovább a kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra.

Mellár Tamás közgazdász, független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak azt mondta, "majdnem olyan ez, mint amikor felszáll egy helikopter, és a levegőből szórja a pénzt. Csak azért nem tesznek valóban így, mert akkor a esetleg a kis emberek is kapnának belőle". A KSH korábbi elnöke hozzátette, a kormány pénzszórása "célzott akció". Ebből a politikus azt a következtetést vonta le, hogy a költségvetés sem érdekli annyira a Fideszt, mint a 2022-es választás. Az egyházak, és a kormányzati kommunikáció ("Rogánék") megtámogatásával a saját pozícióit akarja a kormány megerősíteni.

Hangsúlyozta, ennek a kormányzati magatartásnak nagyon fontos eleme, hogy abban az esetben, ha kormányváltás lenne 2022-ben, az ellenzék nagyon súlyos kényszerhelyzettel szembesüljön.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Mellár Tamás Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Mellár úgy látja, a kormány most elment a falig, így egy ellenzéki kormánynak nem lesz miből költenie.

Szerinte a Fidesz még mindig bízik abban, hogy az uniós pénzek előbb-utóbb rendelkezésre állnak majd, és így lesz miből pótolni a most elköltött pénzeket. Ha ez nem történik meg, még akkor is erőteljes megszorításokra kell számítani, ha a Fidesz kormányon marad.

Ez lényegében tartóssá teszi az inflációt. Ennek többletköltségeit pedig a választók fizetik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mellár Tamással
2021.10.29., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert