„Klubrádió
Esti gyors

Folytatódik a pénzszórás

11/02/2021 22:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Új gazdaságélénkítő alapot hozott létre a kormány, ahova most először az Orbán Viktor számára oly kedves ágazatokból, többek közt az egyházaktól, és Magyar Labdarúgó Szövetségtől helyezett át összegeket. Katona Tamás a KSH volt elnöke szerint ez nem is igazán a gazdaság élénkítését szolgáló manőver, mintsem a tavaly évvégi pénzszórás kompenzációja.

2021. február 11. Esti gyors - részlet 21.02.11. Katona Tamás
08:25
00:00

Csütörtökre virradóan jelent meg egy határozat, amely szerint 156 milliárd forintot csoportosítanak át egy új gazdaságélénkítő alapba. Ami különös figyelemre tarthat számot, hogy most először az egyházak működéséből 29 milliárd forintot, autó-motor sporttól 20 milliárdot, sőt a Magyar Labdarúgó Szövetségtől támogatásából is elvonnak 3 milliárdot. Természetesen a már eddig is kivéreztetett Budapesttől is elvontak 2,9 milliárdot. 

Katona Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke azt mondta, hogy a kormány az elmúlt tíz évben fokozatosan megszüntette a költségvetés transzparenciáját. Az áttekinthetőségég leépítésével ellenőrizhetetlnné vált a költségvetés elemeinek átcsoportosítása, ami Katona szerint megteremti a lehetőségét annak, hogy a kormány önhatalmúlag döntsön arról állami pénzeket tüntessenek el.

Azt is hozzátette, nem valószínű, hogy pont azért érezte Orbán szükségesnek egy újabb gazdaságélénkítő csomag bevetését, hogy ezzel elejét vegye az Unió nyomásának. Sokkal inkább arról van szó, hogy 2020 végén iszonyatos méretű pénzszórás volt. Ekkor az államháztartás hiánya 5542 milliárd forint volt. Több mint tizennégyszerese a költségvetési tervben szereplő célnak.

Ennek része a többször is megbővített gazdaságvédelmi alap, 3600 milliárd forint, és a szakember szerint árulkodó, hogy a teljes hiány 40 százalékát decemberben költötték el. Ez aligha a gazdaság védelmét szolgálta Katona szerint.

Katona azt is megjegyezte, hogy ő online továbbra is hallgatni fogja a Klubrádiót.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
21.02.11. 18:33
Riporter: Hardy Mihály