„Klubrádió
Esti gyors

A kormány kihátrált, jön a sztrájk a szociális ágazatban

24/09/2019 07:32

| Szerző: Klubrádió

Megvolt a megállapodás a szociális ágazatban dolgozók bérrendezéséről, határidőket is kitűzött a kormány, aztán egyszer csak megszakadtak a tárgyalások. Októberben vagy novemberben sztrájkolnak – mondta a szakszervezeti vezető.

2019. szeptember 23. Esti gyors / részlet, Boros Péterné (19.09.23.)
06:11
00:00

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta: a március 14-i sztrájkcsomagjuk három területre irányult, az önkormányzati köztisztviselőkre, kormányzati tisztviselőkre és a szociális ágazatra.

Utóbbi miatt a sztrájk eszközét kénytelenek használni. Már megegyeztek a kormányzattal, a követeléseikről kötöttek egy megállapodást, amelynek a határidejét is vállalta a kormányzat. Azt vállalták, hogy megteremtik a kollektív szerződés jogalapját a szociális ágazatban, és kidolgozzák a bérfelzárkóztatási program részleteit is. Határidőket is vállalt a kormány, április 30. vonatkozott az előbbire, június 30. a keresetek felzárkóztatására, aztán egyszer csak megszakadtak a tárgyalások. Kénytelenek voltak elküldeni a kormánynak az elégséges szolgáltatásokra vonatkozó javaslatot, amely megalapozhatja a sztrájkot. Most néhány hónap elteltével úgy döntöttek, hogy megtartják a sztrájkot. Két időpontot jelöltek meg: az egyik október 10., a másik a szociális munka napja utáni nap, november 13. Azért van a két időpont, mert a kormányzat hallgatása miatt bírósághoz fordultak az elégséges szolgáltatások megállapításáért. Ha október 10-ig lesz döntés, akkor aznap, ha később, akkor november 13-án tartják meg a sztrájkot. Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával fogadják a kormány döntését, ebben az esetben okafogyottá válhat a sztrájk, de erre nem lát jelentős esélyt.

Boros Péterné beszélt a kormányzati tisztviselők helyzetéről is: a keresetek alacsonyan tartása miatt a kormány szerette volna csökkenteni a létszámot, másrészt olyan feltételeket alakítottak ki (az alapszabadságokat csökkentették, a kerestek fajlagos értéke 8,5 százalékkal csökkent), hogy az ott dolgozók maguktól álltak fel. Készítettek egy felmérést a dolgozók között és egyet az ügyfelek körében is, ezeket a tisztes munka világnapján hozzák nyilvánosságra – nem lesz meglepetés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. szeptember 23., hétfő 18:15
Műsorvezető: Rózsa Péter