„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kedvezményes bérletekkel megindulhat a vasút reneszánsza"

23/02/2023 11:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány által bejelentett vármegyei bérletekkel visszatérhet az utazóközönség, akiket a járvány idején elveszített a vasút – véli Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke. Magyarics Zoltán, a ReginalBahn.hu újságírója szerint azonban átgondolatlan politikai termékről van szó.

2023. február 23. Reggeli gyors - részlet 23.02.23. Meleg János
09:13
00:00

A miniszterelnöki évértékelő beszédben elhangzott egyik legkonkrétabb ígéret a vármegyei tömegközlekedési bérletek és az úgynevezett országbérlet bevezetése. Orbán Viktor azt mondta, a két új bérletet május elsejétől fogják bevezetni.

Az kiderült a bejelentésből, vármegyei bérlet minden megyében ugyanannyiba fog kerülni, és 50 forinttal olcsóbb lesz, mint a havi BKK-bérlet, azaz 9450 forintba kerül majd. Az országbérlet havi ára 18 900 forint lesz – írja a Telex.

"Reméljük, ezzel megindul a vasút reneszánsza" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Meleg János. A Vasutas Szakszervezet elnöke szerint ez a bejelentés, a közös bérletrendszer a Volán integrácijának első állomása a MÁV-ban. A változástól Meleg azt várja, hogy –visszatér az utazóközönség, akiket a járvány idején elveszített a társaság. Szerinte ez egyben a vasúti fejlesztéseknek is lehetőséget teremt.

Azonban a bejelentés csalóka is egyben, hiszen a "vármegyékre" vonatkozó bérletek, erős korlátokat jelentenek egy olyan utazási forma esetében, amely jellemzően több megyét érint. Az Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig szerdai adásában Magyarics Zoltán, a ReginalBahn.hu újságírója éles kritikát fogalmazott meg a vármegyei és országbérletekkel kapcsolatban. Szerinte "vegytiszta, minden elemében csapnivaló politikai termékről" van szó, amelyet minden egyeztetés nélkül dobtak be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra Kattintva hallgathatják, meg.

Reggeli gyors/interjú Meleg Jánossal
2023.02.23., csütörtök 7:35
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János