„Klubrádió
Szerepvállalás

A járvány mint trendteremtő

28/11/2021 16:16

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Milyen hosszú távú hatása lehet a koronavírus-járványnak a világgazdaságra? Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára az expanziós gazdaság problémáiról, Katona Melinda, a Borealis szervezetfejlesztő és tanácsadó ügyvezetője pedig a járvány munkavégzésre gyakorolt hatásairól beszélt.

2021. november 27. Szerepvállalás (2021. november 27., szombat 18:05)
25:22
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

A nyersanyag szűkösség a járványhelyzet okozta átmeneti tünet vagy megatrend? Vége az expanziós gazdaságnak és a fogyasztói társadalomnak? A körforgásos gazdaság lehet a megoldás? A KÖVET Egyesület 26. konferenciájának témája a globális anyagtalanodás. Miközben egyre többen érzékelik a jelenlegi, pazarlásra épülő rendszer fenntarthatatlanságát, az ökohatékonyságot meghaladva nő a termelés és a fogyasztás. Hazánk népessége például 1990 óta 10 százalékkal csökkent, beépítettsége ugyanakkor 30 százalékkal nőtt. Mindez rengeteg természetes és műanyagot igényel, amelyekből úgy tűnik, nem korlátlanok a készletek. A globális anyagtalanodás azt is jelentheti, hogy a legbanálisabb dolgok kezdenek elfogyni: már nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok vagy az ivóvízkészletek kimerülése fenyeget, de a chip gyártáshoz vagy az építkezéshez szükséges alapvető anyagoké is. Dr. Tóth Gergellyel, a KÖVET főtitkárával, a konferencia témavezetőjével beszélgetett Bíró Bori.

A COVID alaposan felforgatta az évtizedes, beállt munkahelyi, munkavégzési normákat. Azzal, hogy az emberek home office-ba kényszerültek, a korábbitól eltérő kommunikációra, a kontroll és az önálló munkavégzés arányainak megváltoztatására, újfajta vezetői képességekre és kompetenciákra lett hirtelen szükség. Egy új felmérés többek közt arra volt kíváncsi, hogy a munkavállalók hogyan értékelik a kialakult helyzetet, hatékonynak találják-e az otthoni munkavégzést vagy kapnak-e elegendő visszajelzést a munkájukról. A megkérdezettek 82 százaléka szerint számottevően meg fog változni a jövőben az irodai munkavégzés formája. Katona Melinda, a felmérést végző Borealis szervezetfejlesztő és tanácsadó ügyvezetője avatott be a részletekbe.

Koronavírus - Digitális tanrend
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2021.11.27., szombat 18:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Bíró Bori