„Klubrádió
Esti gyors

A gazdaság újraindulása inflációs hullámot hoz

17/02/2021 21:06

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A világ fejlett országai várhatóan előbb lábalnak ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból, esetükben azonban az újraindulás egy határozott inflációs hullámot hoz el. Török Zoltán, a Raifeissen Bank vezető elemzője szerint, mivel Magyarországon általánosan erősebb infláció jellemző, jobban megérezzük majd a drágulást.

2021. február 17. Esti gyors - részlet 21.02.17. Török Zoltán
06:48
00:00

Míg a fejlett világ és ez esetben ide kell érteni Magyarországot is szép lassan újraindíthatja gazdaságát, a világ kevésbé szerencsés országaiban erre még éveket kell várni. Ennek okairól beszélt Török Zoltán a g7-en megjelent írása kapcsán.

A Raifeissen Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány hatása a tömeges oltások idején is érzékelteti hatását a gazdaságra. Míg a fejlett világban a tömeges oltás már beindult, a fejletlen világban, így például a harmadik világban még nem, vagy csak alacsony számban oltottak be embereket.

A korlátozások vége, az élet normális kereteinek a visszaállása, és ezzel a gazdaság fellendülése azonban olyan következménnyel jár, amivel érdemes már most tisztában lennünk. Ugyanis nem valami elvont dologról, hanem húsba vágó ügyről van szó, ami a pénztárcánkba vág léket: elkerülhetetlennek tűnik, hogy egy évtizednyi rejtőzködés után, a covid-válságot követően visszatérjen a fejlett világba az infláció – írja cikkében Török.

Pixabay
 

Az infláció növekedése az állami akciókra vezethetők vissza. A fejlett országok gazadaságmentő, gazdaságélénkítő csomagjai eredményeként a járvány elmúltával, az emberek várhatóan ismét elkezdenek majd költeni. Ennek egyenes következménye, hogy elsőként a nyersanyagok ára emelkedik majd.

Magyarország esetében 4 százalékos inflációval számol Török. Természetesen ez sem egyenletes tendencia. Például tavaly a második negyedévben egy beszakadás volt jellemző, amikor leállt a világ, így akkor 2020-ban az infláció mértéke csökkent. És miután Magyarországon erősebb infláció jellemző, várhatóan itt jobban megérezzük majd a drágulást.

A teljes beszélgetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.18. 18:33
Riporter: Szénási Sándor