„Klubrádió
Tűréshatár

A futball és az antiszemitizmus

3/06/2023 09:44

| Szerző: Szunyogh Szabolcs/Klubrádió

A magyar futballstadionok lelátóin a tisztelt közönségidőnként trágár és rasszista szövegeket üvölt szívből. Vajonn mi ennek a szociológiai és pszichológiai háttére?

2023. május 29. Tűréshatár (2023. május 29., hétfő 19:00)
53:48
00:00
Műsorvezetők: Szunyogh Szabolcs Szerkesztők: Szunyogh Szabolcs

A magyar futballstadionok lelátóin a tisztelt közönségidőnként trágár és rasszista, nacionalista szövegeket üvölt szívből. Szeretik szidni a románokat, újabban már az ukránokat is, a szerbeket, a szlovákokat, a színesbőrű játékosoknak banánt mutogatnak és amikor az izraeli csapat itt volt, a himnusz alatt hátat fordítottak.

Ugyanez a viselkedés kosárlabdameccsekre vagy tenisz- és pingpongversenyekre nem jellemző. Mi az ok, mi a szociológiai és pszichológiai háttér?

EURO-2020 - Magyarország-Franciaország - Szurkolók
 
Magyar szurkolók vonulnak a Puskás Arénához a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában szereplő magyar válogatott Franciaország elleni mérkőzésére a Dózsa György úton 2021. június 19-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

Szegedi Péter debreceni szociológus-sporttörténész fő szakterülete a magyar labdarúgás 1945 előtti társadalomtörténete. A profizmus kialakulásával, a futballerőszak történetével, a labdarúgás és regionalitáskapcsolatával, a cionista sportmozgalom múltjával, a játékrendszerek és stratégiák változásával, a labdarúgók külföldi vándorlásával foglalkozik,nemrég azonban több előadást tartott és tanulmányokat is publikált a futball és az antiszemitizmus kapcsolatáról. Ő volt a vendégünk május 29-én.

Tűréshatár
2023. május 29., hétfő 19:00
Szerkesztő-műsorvezető: Szunyogh Szabolcs