„Klubrádió
A lényeg

Csókakő polgármestere elhatárolódott a neonáci rendezvénytől

8/05/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió

Fűrész György azt közölte, Csókakő nem tudatosan fogadta be a European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt.

Szeretném tájékoztatni a közvéleményt, hogy sem én, sem pedig az általam képviselt község tudatosan nem fogadta be az European Fight Night nevű neonácinak tartott rendezvényt. Sem én, sem pedig közösségünk nem szimpatizál antiszemita, neonáci eszmékkel. Ezektől az eszméktől teljes mértékben elhatárolódom – közölte Fűrész György polgármester Facebook-oldalán, miután a Fejér megyei Csókakőn tartották meg az "Európai Harc Éjszakája" című neonáci küzdősport-gálát.

A polgármester posztjában jelezte: Csókakő nem állt sem szerződésben, sem megállapodásban a szervezettel. "Nem mi szerveztük a rendezvényt, ha tisztában vagyunk az előzményekkel, akkor nem adjuk ki a teret", hangsúlyozta. Mint írta, a pálya üzemeltetője kötött megállapodást egy magánszeméllyel, aki küzdősportrendezvényt akart rendezni.

Az European Fight Night körül kialakult botrányokról, nem volt tudomásunk, és nem tűnt az előjelekből úgy, hogy ez a rendezvény költözik ide. A szervezők május 6-án reggel 9-től, másnap május 7. reggel 9-ig foglalták le a sportpályát. A rendőrség pénteken május 5-én pénteken adott ki közleményt, hogy az említett küzdősportrendezvényt neonácinak tartják, ez az információ sajnos nem jutott el hozzánk – szögezte le. Fűrészt a rendőrség aznap reggel tájékoztatta, hogy szerintük "a sporteseménynek beállított militáns, neonáci, küzdősport rendezvény ténylegesen egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan több száz radikális szimpatizáns érkezik Európa országaiból". Viszont a szervezők ekkora már felépítették a boxringet és elfoglalták a területet.

Személyesen kérte a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt, ez ellen viszont tiltakoztak a szervezők,mivel ők nem tartották magukat neonácinak, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem lesz az eseményen.

Jeleztem a rendőrségnek, hogy nem tudtam jobb belátásra bírni a szervezőt, szervezőket, és kértem a rendőrséget, hogy amennyiben úgy látják, hogy fennáll az általuk állított jogszabálysértés, úgy avatkozzanak közbe, zérótolerancia alapján, mivel törvényes eszközöm jelenleg nincs arra, hogy beszüntettesem a rendezvényt – fogalmazott. A polgármester szerint az eseményen törvényt sértő esemény, tiltott politikai tevékenység nem történt. A kellemetlenségekért elnézést kért a lakosságtól.

 
Fűrész György Facebook-profilképe
 
 

(Via 24.hu)