„Klubrádió
Reggeli gyors

A Bethesda havonta több tízmillió forintot bukik azon, hogy nem tartják benn a gyerekeket feleslegesen

30/10/2023 14:30

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A legtöbb gyermekgyógyászati intézményben a gyerekek és a szülők pártján állnak, nem tartják benn indokolatlanul gyógyult gyerekeket. Ezzel viszont sok pénzt buknak – a problémát az elavult szabályozás okozza. Ismeri és érti a problémát az államtitkár és a NEAK főigazgatója is, elkészült egy korrekciós javaslat – mondta Velkey György a Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Reggeli gyorsban, aki úgy tudja, folyamatban van a jogszabály megváltoztatása.

2023. október 30. Reggeli gyors - részlet Velkey György 2023.10.30.
05:12
00:00

Elterjedt gyakorlat, hogy az indokoltnál hosszabb ideig tartják benn a gyerekeket a kórházakban, mivel így több pénzt kapnak – állítja a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Szijjártó László. Ez sérti az orvosi etikát, és a gyerekeknek se jó, "szégyellem magam a gyerekgyógyász társadalom helyett is " –mondta az RTL Híradónak a hétvégén.

A csatornának Velkey György, a Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója azt mondta szerinte is valós a probléma, ugyanakkor a Reggeli gyors vendégeként hangsúlyozta, ismeretei szerint a legtöbb intézményben az orvosok a szülők és a gyerekek pártján, illetve az újonnan beérkező betegek ellátásához szükséges üres ágyak pártján állnak. A gyerekorvos-társadalomnak általánosságban biztosan nem kell szégyenkeznie, sőt áldozatot vállalnak – mondta Velkey. 

 
Forrás: a Bethesda Gyermekkórház Facebook-oldala
 

A döntéssel, hogy hazaengedik a gyerekeket, amint meggyógyultak, jelentős támogatási összegeket buknak – a Bethesda esetében ez havonta több tízmillió forint, "de csak ezért nem tartjuk benn a gyerekeket tovább" – mondta Velkey, hozzátéve, nem véletlen, hogy a gyermekgyógyászattal foglalkozó intézményeknek nagy adósságaik vannak.

Az egész oka egy "túlfutó szabályozás", amiről igazából mindenki tudja, hogy rossz: ebben meghatározták, hogy milyen betegség esetében milyen hosszú a kórházi gyógyulási idő, így ha a beteg nem tölti az intézményben a "minimál ápolási napot", akkor nem kapja meg a támogatást a kórház az államtól.

A legtöbb biztosítási rendszerben vannak ilyen jellegű szabályok, de ebben az esetben ez elavult. Annak idején úgy szabták meg ezeket az időket, hogy azok tükrözték a gyógyulási időt, csakhogy közben rengeteget változtak a körülmények, a gyógyszerek és a betegségek is, a szabályzat változtatása viszont elmaradt – magyarázta Velkey.

Ismeri és érti a problémát az államigazgatás is – mondta a Kórházszövetség elnöke, aki az illetékes államtitkárral és a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) főigazgatójával is beszélt erről. Született egy korrekciós javaslat, úgy tudom, folyamatban is van a jogalkotás – számotl be Velkey.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Velkey Györggyel
2023.10.30., hétfő 7:42
Riporter: Szénási Sándor